OLDALVONAL

7 ok, ezért minden idők legfurább foci-Eb-je kezdődik

Válaszok a felmerülő kérdésekre. Az UEFA-nál még 2020 van, de a stadionokat átkereszteli, és ne csodálkozz: argentin bíró is sípol az Európa-bajnokságon.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Nem az utóbbi három világverseny győzteseit (a 2016-os Európa-bajnok Portugáliát, a 2018-as világbajnok Franciaországot és a 2014-es vb-aranyérmes Németországot) felsorakoztató, soha nem látott erősségű horrorcsoportunk a ma kezdődő Európa-bajnokság egyetlen érdekessége. A pénteki Borsban megválaszoltáka gyakran felmerülő kérdéseket minden idők legfurcsább Eb-je kapcsán.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

1. Idén miért EURO 2020?

A koronavírus-járvány miatt tavaly egy évvel elhalasztott Eb hivatalos neve és logója 2021-ben sem változott. Ezt marketing-okokkal indokolja az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA).

2. Miért van 11 helyszín?

Nem a kezdőcsapatok létszámára utalnak vele. A korábbi UEFA-elnök, a „kicsiknek” is kedvezni szándékozó Michel Platini ötlete volt az Eb-k történetének 60. évfordulóján (2020-ban) a tucatnyi rendező ország. Aztán a pandémia miatt kieső Bilbao helyett Sevilla ugrott be, a dublini meccseket London és Szentpétervár kapta.

3. Mik ezek az ismeretlen stadionnevek?

Az UEFA nem engedi az Eb-re a neki nem fizető szponzorokat. A müncheni Allianz Arenát például a tornára átkeresztelték Football Arena Munichre.

4. Miért lézengenek máshol a szurkolók?

A magyarok átoltottsága miatt csak Budapesten engedélyezték, hogy vasszigor mellett megtöltsük a Puskás Arénát. Más helyszíneken fél- vagy akár csak ötödház lesz.

5. Mit keres itt egy argentin bíró?

Fernando Rapallini a dél-amerikai szövetséggel kötött csereprogram részese (a spanyol Jesús Gil Manzano meg a Copa Américára hivatalos).

6. Hogyan működik a VAR?

Meccsenként négy „videobíró” segít a játékvezetőnek. Az UEFA külön VAR-helyiséget rendezett be a nyoni központjában.

7. Miért rövidek a himnuszok?

Rendezési okokból. Ezen az Eb-n már nem csak a pályák gyepének szálhosszát (30 milliméter), de a himnuszokét is megszabják (legfeljebb 90 másodperc).

címkék:
És ezeket olvastad már?