Létrehozva: 2015.07.18.

A halál árnyéka a katari vb-n

Minden idõk legdrágább világbajnokságát rendezik meg 2022-ben. A dollármilliárdok mellett a halálos áldozatok száma is rekordot jelent majd Katarban, ahol embertelen körülmények között dolgoztatják a munkásokat (FIFA-sorozatunk 5. része).

A The Ugly Game, vagyis A Mocskos Játék című könyv a futball történetének legkorruptabb világbajnoki pályázatáról mesél. Egy leleplező írás azokról a megvesztegethető emberekről, akik a világ legnépszerűbb játékát irányítják.

A %RIPOST% a könyv nyomán az első részben arról a milliárdosról írt, akinek a katariak sikere köszönhető, a második fejezet a szolgalelkű Mohammad bin Hammamról szól, a harmadik a mulatozó FIFA-vezérekről rántja le a leplet, míg a negyedikben Sepp Blatter magyar tanácsadóját mutattuk be.

Ötödik rész

Habár 2010 decemberében döbbenten fogadta a világ, hogy Katar kapta a 2022-es világbajnokság rendezési jogát, abban senki sem kételkedett, hogy minden idők legdrágább tornáját szervezik meg.

Az arab ország nem csak futballtradíciók, hanem stadionok nélkül nyert, vagyis nulláról kellett építkeznie.

Néhány hónappal a katari sikert követően egy német gazdasági és jogi szakértő gyors számolást végzett, és őrületes összeget kapott. Dr. Nicola Ritter szerint a katari vb összköltsége elérheti a 220 millió dollárt.

Ez hatvanszorosa annak az összegnek, amit Dél-Afrika költött a 2010-es vb-re, de Brazília tavalyi tornája is „csak” 14 milliárd dollárba került.

Mennyit ér 220 milliárd dollár?

Egy tanulmány szerint a méhek azzal, hogy teszik a dolgukat, természetes funkciójuk révén nagyjából 220 milliárd dollárt jelentenek a világ mezőgazdaságának. Évente annyi pénzzel járulnak hozzá a világ gazdaságához, amennyit a katariak költenek a vb-re.

Az angolok szerint ebből az összegből fedezhető lenne valamennyi lakáshitel a 60 milliós lélekszámú Nagy-Britanniában. A számítógépes iparág 2011-es bevétele is 220 milliárd dollár körül mozgott, abban az évben ennyit költöttünk mindenféle kütyükre.

Műfelhő és új város

Katarban annyira elrugaszkodtak a valóságtól, hogy fantasztikus-filmbe illő beruházásokkal dobják fel a vb-t. Csak az 48 milliárd dollárba fog kerülni, hogy valamennyi stadion légkondicionált legyen, a hideg levegőt a pályára és a nézőtérre irányítják.

Arrafelé nem ritka a 40 fokos nappali forróság, ezért azt tervezik, hogy robottechnikával irányított felhőkkel takarják be a stadiont. Ezzel a módszerrel akár 10 fokkal is csökkenthető a hőmérséklet, egy-egy műfelhő ára 500 ezer dollár körül lesz.

77 milliárdot költenek a játékosok és a szurkolók igényeit maximálisan kielégítő létesítményekre, 50 milliárdot a közlekedési infrastruktúra kialakítására, valamint 45 milliárd dollárt egy új város, Lusail City felépítésére.

Ez utóbbit Dohától 15 kilométerre húzzák fel, 200 ezer lakos befogadására lesz alkalmas. Persze ez sem egy porfészek lesz, parkok, mozik, színházak, bevásárlóközpontok és játszóterek fogadják majd a látogatókat.

17 milliárd dollárból növelik az éttermek, bárok kapacitását. A már meglévő 100 szálloda és apartman mellé még 130 épületet terveznek, biztosítva ezzel a FIFA által előírt 60 ezer szálláshelyet.

Az új, 22 négyzetkilométeren elterülő nemzetközi repülőtér átépítése is folyamatban van, míg a dohai metrórendszert 85 kilométernyi új szakasszal bővítenék 3 milliárdból.

Mennyi áldozatot követel?

Ahogy arról a %RIPOST% beszámolt, tavaly óta a dohai kormány 964 olyan vendégmunkás halálát ismerte el, akik a vb létesítményei körül vállaltak munkát. A valóságban ennél jóval többen haltak meg, mert a katari hatóságok igyekeznek eltussolni a haláleseteket.

A könyv becslése szerint mire elkezdődik a 2022-es világbajnokság, négyezer munkás hal meg a munkálatokban. Az arab országba érkező vendégmunkások elviselhetetlen hőségben dolgoznak, nem kapnak elegendő vizet, táboraik pedig inkább egy gettóhoz hasonlítanak.

Sok építkezésen az alkalmazottak épségét sem biztosítják, folyamatosak a súlyos sérülések. A FIFA elnöke, Sepp Blatter korábban kezdeményezte, hogy a legmagasabb szintű tárgyalások kezdődjenek az ügyben, de a helyzet semmit sem javult.

Hét évvel a vb előtt csak egy valami biztos, ennyi botrányos előzményt még egyetlen futballtorna sem élt meg...

(Folytatjuk! Az utolsó részben arról írunk, hogy miként tiltották el örökre a futballtól azt az embert, aki megvette Katarnak a világbajnokságot.)

Ez is érdekelhet

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

borsonline.hu

„Szétmentünk, igen” – Koholák Alexa bevallotta: ezért szakított 26 évvel idősebb férjével

mandiner.hu

A társadalom jelentős része visszafejlődött azzá, ami a modernitás előtt volt

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

origo.hu

A TV2 sztárját nem akarta beengedni a lakásba a férje

mindmegette.hu

Meglepő eredmény a húsvéti kalácsteszten: a Lidl és a Penny terméke is versenyzett

ripost.hu

Évek óta erre vártak: szuper hír jött Michael Schumacherről

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

„7 évvel az esküvő végre gyermekünk születhet, de a feleségem olyan kéréssel állt elő, hogy felmerült a válás”

ripost.hu

Komoly döntést hozott Schumacher családja, itt vannak a részletek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OLDALVONAL

„Az is jöjjön, akinek nincs jegye” - Megszállják a magyarok Németországot az Eb-n

OLDALVONAL

Dárdai Pál elárulta a fiai titkát: ennek köszönhet sok mindent a család

OLDALVONAL

Kitálalt az igazgató, ezért esett ki a Fradi Európában

OLDALVONAL

Fradi-legendák a kispadon, van visszaút a zöldekhez?

OLDALVONAL

Óriási meglepetés a magyar szurkolóknak, Szoboszlai Dominik megajándékozza a rajongóit

OLDALVONAL

Sokkoló apasági vizsgálat: vadidegen férfi gyermekeit nevelte a Real Madrid sztárja

OLDALVONAL

Gyilkosok és erőszaktevők közé tették a börtönben a Real Madrid korábbi sztárját

OLDALVONAL

„Gyilkosság lesz” - Életveszélyesen megfenyegették Messi csapattársát