OLDALVONAL

A magyar foci jövője a tét az Európa-ligában

A magyar csapatokra ráfér a jó szereplés.
  • Szerző:

A Videoton labdarúgócsapata ugyan továbbjutott a négyezer lakosú máltai kisváros, Balzan csapata ellen az Európa-ligában, de a fehérváriak öröme mégsem lehet felhőtlen.

A Viditől ennél több kell

A Videoton az utolsó percekben bukta el a győzelmet Máltán a végül 3-3-ra végződő találkozón, így nem sikerült kettős sikerrel továbbjutnia a magyar bajnoki ezüstérmesnek. A fehérváriak kerete pedig közel háromszor annyit ér a Transfermarkt szerint, mint a Balzan gárdájáé. A máltai kiscsapatnak ez volt a harmadik nemzetközi kupakalandja, az előző két évadban pedig összesen két gólt tudtak szerezni, azt is egy mérkőzésen.

Bíztunk a képességeinkben, hogy jobbak vagyunk ennél a máltai csapatnál

– nyilatkozta a mérkőzés után Juhász Roland a Duna World élő adásában.

Komoly változások jönnek 2018-tól

Ennek az eredménynek erre az évadra már nem lesz hatása, de az ezt követő években már lehet jelentősége a Vidi döntetlenjének. Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) 2018-tól vezet be komoly változásokat a nemzetközi kupákban. Eddig egy adott ország csapatainak az összteljesítménye rangsorolta a klubokat, azonban az új rendszernél elsősorban az adott klubok saját rekordjai számítanak majd, kivéve, ha az nem éri el az adott ország együtthatójának a 20%-át.

A Fradi és a Vasas is javíthatja UEFA-együtthatóját

Az utóbbi években a nemzetközi színtéren hamar elhasaló Fradinak is ezért lenne fontos győznie csütörtökön Lettországban, a Jelgava ellen. A Vasasnak szintén emiatt különösen fájó a Beitar elleni utolsó ötperces rövidzárlat, hiszen már egy döntetlennel is értékes pontokat szereztek volna az UEFA-együttható számításnál.

A legutóbbi 10 évet figyelembe véve a Debrecen hozta legjobb UEFA-együtthatót a magyar csapatok közül, de ez is csupán a 218. helyre elég a kontinens klubjainak a rangsorában. A Lokit a Vidi követi a 257. helyen, majd messze lemaradva Honvéd és az azóta már NB II-es Győr. A Fradi pedig utóbbi duó mögött foglal helyet.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?