OLDALVONAL

Balhés fenegyerek irányítja Ronaldo karrierjét

Videotékája volt, éjszakai bárt vezetett, DJ-ként melózott. Ma már egyikben sem érdekelt Jorge Mendes, aki többek között Cristiano Ronaldo menedzsere.
  • Szerző: Ripost

A portugál éjszakai élet jól ismert figurája az a férfi, aki amatőr focistaként kezdte, videotéka- és éjszakai bár-tulajdonosaként folytatta, most pedig sorban állnak nála a futballsztárok. Jorge Mendes immár megkerülhetetlen a nemzetközi futballban, holott nem a menedzserképzőben tanulta a szakmát, és habitusa alapján sem sorolható a jó modorú figurák közé. Nyers és rafinált, olyan fazon, aki pofonokkal rendezte a problémáit.

Lenyúlta a kuncsaftokat

Első híres konfrontációja Luis Figo menedzserével, José Veigával történt. A lisszaboni reptéren Veiga nehezményezte, hogy Mendes kezdi őt kiszorítani a piacról, és bunyóvá fajult a szóváltás. Más menedzserek is megorroltak rá, Mendes átcsábította azokat a labdarúgókat, akik első nagy szerződésük előtt álltak. Működött a módszere, Hugo Viana, Deco, Ricardo Quaresma és Ricardo Carvalho is nála „parkolt” le.

Mourinho és Ronaldo is hálás neki

2004-ben Mendes közreműködött abban, hogy José Mourinho az FC Portótól a Chelsea-hez kerüljön. Igazából ez a megállapodás erősítette meg Mendes tekintélyét. Ettől kezdve vakon hittek neki, ügyfelei nem panaszkodtak rá.

Cristiano Ronaldót 18 éves kora óta ismeri. A háromszoros aranylabdás még a Sporting Lisbon tehetsége volt, amikor Mendes már folyamatosan ajánlgatta őt a klubok figyelmébe. Végül 2003-ban a Manchester Uniteddel állapodtak meg. Ronaldo csak jót tud róla mondani:

Becsületes és őszinte ember.

Sir Alex Ferguson, a Manchester United korábbi menedzsere azt mondta róla, hogy a legjobb ügynök, akivel valaha kapcsolatba került. Nem véletlen, Mendes már négyszer megkapta az év játékosügynöke díjat a Global Soccer Awards-on.

A napokban a Daily Mail összeállítást készített a legnagyobb üzleteiről, James Rodriguezt tavaly ő adta el a Real Madridnak, amely 68 millió fontot fizetett érte. Ez eddig Mendes csúcsa. Alighanem hamarosan túlszárnyallja.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Várd a vendégeket a legédesebb linzerekkel az ünnepek alatt!

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?