OLDALVONAL

Brazília lett Telkiből: éjszakázva készülnek a magyar focisták a vb-re

Ébresztő 10-kor, takarodó éjjel 1-kor. Ifijátékosaink már itthon elkezdték az alkalmazkodást az U17-es világbajnokság helyszínéhez.
  • Szerző: vav

Szombaton utazik el az U17-es világbajnokság helyszínére, Brazíliába a magyar válogatott. A Preisinger Sándor vezette csapat azonban már szerda óta, Telkiben „brazil időszámítás szerint” tréningezik és tölti a napjait. Az MLSZ edzőközpontjában minden és mindenki az utánpótlásunk színe-java felkészülését szolgálta.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az U17-es Eb ötödikjeként jutottak ki a brazíliai vb-re
Fotó: mlsz.hu

 

„Próbáltunk alkalmazkodni a brazíliai időzónához, és minden szempontból felkészülni a ránk váró feladatra”

– idézte a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) honlapja Preisinger Sándor szövetségi edzőt, aki pénteken is feltűnően későn, 19.30-tól az NB II-es Nyíregyháza elleni zártkapus felkészülési meccsen is teszteli övéit.

Fotó: mlsz.hu

 

Hogy a brazil időzónához alkalmazkodás mit jelent pontosan azon kívül, hogy még a rendszerint kora délutánra időzített csütörtöki sajtótájékoztatót is az este nyolcra csúsztatott edzéshez igazították? A 18 mezőnyjátékosból és három kapusból (valamint a velük utazó két tartalékból) álló vb-keret már szerdán elkezdte az átállást. Ha nem is teljes mértékben, csak fokozatosan, hiszen az MLSZ sajtóosztályának tájékoztatása szerint az ötórás időeltolódást itthon nem lehet teljes egészében modellezni.

Már itthon elkezdődött az átállás

A napirend a következőképpen módosult a fiatal focisták és a velük dolgozó stábtagok számára:

  • az ébresztő a szokásos 8-8.30 helyett egyre későbbre tolódik (az indulás napján, szombaton már 10.00-ig alhatnak a srácok);
  • a normál esetben 22 órai takarodó időpontja az első napon 23.30, a második napon 0.30, pénteken pedig már éjjel 1-re került;
  • az edzések is estére tolódtak: szerdán 19, csütörtökön 20 órára, és a pénteki zártkapus edzőmeccset is csak 19.30-kor kezdik.

A fokozatosan elcsúsztatott napi program azért segíti a válogatottat, mert így könnyebb átszoktatni a játékosok szervezetét az öt órával mögöttünk járó brazíliai időszámításhoz.

Az étkezés ugyan nagyjából megegyezik a szokásos telki menüvel, de minimális eltérést jelent egy speciális diéta. A szakmai stáb nagyon fontosnak tartja, hogy a játékosok a megfelelő minőségű ételeket kapjanak, és kiindulva az írországi Eb tapasztalataiból (ahol bizony voltak gondok az ételek minőségével), most itthonról visznek szakácsot Brazíliába, aki ellenőrzött alapanyagokból, az egészségügyi stáb iránymutatásai alapján készíti el az ételeket.

Goiania lesz a bázis

A csoportmérkőzéseket a fővároshoz, Brazíliavároshoz közeli, másfél millió lakosú Goianiában játssza válogatottunk, a 13 500 fős befogadóképességű Olimpiai Stadionban. Október 26-án (jövő szombat, magyar idő szerint 22.00) Nigéria ellen kezdünk, október 29-én (itthon éjfél) Ausztrália lesz az ellenfél, majd november 1-jén (21.00) Ecuador ellen fejezzük be szereplésünket a csoportban.

Fotó: MTI

 

A kvartett első két helyezettje és a hat csoport négy legjobb harmadikja jut tovább a nyolcaddöntőbe.

A magyar válogatott vb-kerete:

Hegyi Krisztián (West Ham), Megyeri Gábor (Honvéd), Vaits Marcell (PAFC) – kapusok;

Buna Gábor (Honvéd), Posztobányi Patrik (PAFC), Balogh Botond (Parma), László Dávid (Honvéd), Hosszú Zétény (PAFC), Horváth Milán (Honvéd), Orosz Donát (DVTK) – védők;

Kata Mihály (MTK), Ominger Gergő (PAFC), Tóth Borisz (DVTK), Major Sámuel (Salzburg), Kosznovszky Márk (Parma), Baráth Péter (DVSC) – középpályások;

Zuigeber Ákos (MTK), Mester Csaba (Austria Wien), Komáromi György (PAFC), Németh András (Genk), Molnár Rajmund (Benfica) – támadók;

+ Sipos Gábor (PAFC), Hajdú Roland (FTC) – tartalékok.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?