OLDALVONAL

Djokovics forradalmat hirdetett: óriási változás közeleg

Kétszer telibe találta a vonalbírókat, most pedig el is tüntetné őket a teniszpálya széléről. Haladás vagy rémálom?
  • Szerző: vav

Rövid időn belül kétszer is telibe talált egy-egy vonalbírót Novak Djokovics (előbb dühében a labdába püfölve, aztán játék közben). Most pedig a testi épségük után az állásukat veszélyezteti.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Hadat üzent a vonalbíróknak
Fotó: AFP

„Jelenleg már annyira fejlett a technológia, hogy abszolút semmi nem indokolja, hogy a pálya szélén vonalbírók legyenek”

mondta a világelső szerb teniszező a Roland Garroson aratott nyolcaddöntős sikere után.

Djokovicsban a US Openen tapasztaltak miatt erősödött meg a gondolat, hogy az emberi érzékszerveket ma már gond nélkül lehet elektronikával helyettesíteni. Az amerikai nyílt teniszbajnokság két fő pályáján ugyanis csak az úgynevezett Hawk-Eye (sólyomszem) technológia érzékelői figyelték a vonalakat.

„Tisztelem a sportágunk hagyományait és a kultúráját, de ha a meccsek idején a pályán tartózkodó emberekről van szó – közöttük a vonalbírókról is –, nem tudom, miért ne lehetne élni a korszakunk fejlett technológiájával a világ minden tornáján”

– mondta Djokovics, aki félig-meddig viccesen hozzátette: ha korábban a New York-i viadalon sem lett volna vonalbíró, esélye sincs véletlenül leléptetést érően a torkának bombázni a teniszlabdát.

Sokan helyeslik Djokovics javasatát, mások – például a párosban 22-szeres Grand Slam-győztes Todd Woodbridge – szerint viszont a számítógép vezérelte, kissé késleltetett döntés sterilebbé, kevésbé élvezhetővé tenné a játékot a nézők számára. A világranglistán hajdan negyedik Tim Henman (az Eurosport szakértője) szerint pedig „ez egyszerűen rémálom lenne”.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?