OLDALVONAL

Ez a Bayern-meccs fontos a magyar válogatott és a Fradi szurkolóinak is

Budapesten vizsgázik az UEFA rendszere. Októbertől visszatérhetnek a nézők a lelátókra, ha jól sikerül a Puskás Arénában a Szuperkupa-rendezés?
  • Szerző: Ripost

Mintegy 20 ezer néző előtt, különleges óvintézkedések mellett rendezik meg csütörtök este (21.00, tv: M4 Sport) a Bajnokok Ligája-győztes Bayern München és az Európa-ligában címvédő Sevilla összecsapását az Európai Szuperkupáért. A Puskás Arénában vizsgázó biztonsági rendszer sikere esetén az őszi válogatott és nemzetközi kupatalálkozókon is visszatérhetnek a szurkolók a stadionok lelátóira.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A Magyar Kupa-döntőn már tízezren voltak a Puskás Arénában
Fotó: mlsz.hu

Az egyes országok (sőt, például Németországon belül az egyes tartományok) vírusvédelmi szabályozása eltér egymástól, de az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) égisze alá tartozó meccseken egyelőre nem lehetnek jelen nézők.

Ez a tiltás vonatkozik a válogatottak Nemzetek Ligája-mérkőzéseire és a tavaszról őszre halasztott Európa-bajnoki pótselejtezőkre éppen úgy, mint a nemzetközi kupákban érintett klubcsapatok Bajnokok Ligája- és Európa-liga selejtezőire. Hogy a fertőzésveszély ellenére legalább részben sikerülhet-e visszatérni a normális kerékvágásba, nagyrészt a mai, budapesti Szuperkupa-meccsen múlik.

Európai Szuperkupa

Bayern München (német) – Sevilla (spanyol)

Budapest, Puskás Aréna

Csütörtök, 21.00 (tv: M4 Sport)

 

A Bayern München és a Sevilla részéről nyilván a rangos trófea az összecsapás tétje, ezen azonban túlmutat a sikeres rendezés jelentősége.

Az UEFA megerősítette: a Puskás Arénában tapasztaltaktól teszi függővé, hogy októbertől akár a válogatottak, akár a kupacsapatok esetében szó lehet-e a szurkolók visszaengedéséről a lelátókra. Természetesen csakis korlátozott létszámban – új nemzeti stadionunkba is csak a teljes befogadóképesség harminc százalékának megfelelő húszezer néző válthatott jegyet –, és rendkívül szigorú szabályok mellett.

A legfontosabb szabályok az esti mérkőzésre

  • 67 ezer helyett csak 20 ezer néző lehet jelen, egymástól biztonságos távolságban;
  • külföldről csak friss, negatív vírusteszt birtokában jöhetnek (1300 német és 350 spanyol várható);
  • a Bayern- és Sevilla-tábor teljesen elkülönítve mozog, legfeljebb 72 óráig marad az országban;
  • aki koronavírusos tüneteket észlel magán, nem léphet be a stadionba;
  • a bejáratoknál ellenőrzik a nézők testhőmérsékletét (37,8 foktól fölfelé tilos a belépés);
  • figyelik az orrot és szájat takaró maszk helyes viselését és a megfelelő távolság (1,5 m) tartását;
  • a büfékben csak előrecsomagolt áruválasztékból lehet vásárolni.

Vagyis a „főpróba” sikere esetén reménykedhetünk például abban, hogy ha a magyar válogatott két hét múlva (október 8-án) sikerrel veszi a bulgáriai Eb-pótselejtezőjét, akkor novemberben több ezer szurkoló segítheti a mieinket a Puskás Arénában az izlandi-román párharc továbbjutója ellen. Sőt, ez esetben a BL-főtáblára igyekvő FTC hívei sem csak tévében nézhetnék az áhított csúcsmeccseket.

Igaz, az UEFA döntésétől függetlenül, a végső szó minden esetben a helyi egészségügyi hatóságoké marad.

És ezeket olvastad már?