OLDALVONAL

Ezért büntetik Dzsudzsákékat és a magyar szurkolókat

Duplán nehéz lesz a fociválogatott rajtja a Nemzetek Ligájában. Három év múltán bûnhődünk pár száz huligán kihágása miatt.
  • Szerző: vav

Mélyütéssel ért föl a magyar focidrukkerek számára a Nemzetek Ligája-sorsolás után, hogy Dzsudzsák Balázsék zártkapus mérkőzéssel kezdik a sorozatot.

Külön bosszúság, hogy éppen a legerősebb ellenfélnek ígérkező Görögország elleni hazai nyitányon lesz üres a stadion.

Pedig a szigorú UEFA-büntetést kiváltó okok óta már évek teltek el. A %% kronológiai sorrendben segít megérteni a történteket.

 

2015. szeptember 4.

A magyar-román Eb-selejtező (0-0, Bernd Storck bemutatkozása szövetségi kapitányként) botrányos jeleneteket hozott az Üllői úton.

A félezres, egymással is verekedő román tábor már a meccs előtt Trianont emlegetve hergelte a hazaiakat, akik a román himnusz kifütyülésével és cigányozással „válaszoltak” erre, és nyilván a 2014-es, bukaresti odavágó (1-1) balhéira is.

A szünetben magyar huligánok a Könyves Kálmán körúton randalíroztak, összecsaptak a vízágyút is bevető rendőrökkel.

2015. szeptember 17.

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a magyarokat és a románokat is stadionbezárással büntette. A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) 70 ezer eurós, azaz csaknem 22 millió forintos pénzbírságot is kapott. Az UEFA ellenőre három tételt kifogásolt: tiszteletlen viselkedés a román himnusz alatt; rasszista magatartás (cigányozás); és a menekülőutak blokkolása a lelátón.

A szurkolói rasszizmus ellen küzdő FARE nevű szervezet megfigyelői videókkal bizonyították a gyalázatos rigmusokat. Például ezzel:

 

2015. október 8., november 15.

A zártkapus büntetés eredetileg a következő, Feröer elleni Eb-selejtezőre szólt volna. Az MLSZ azonban aránytalanságra hivatkozva fellebbezett a büntetés ellen. Ennek halasztó hatálya miatt, a másodfokú döntésig a feröeriek elleni Eb-selejtezőre (2-1), majd a Norvégia elleni sorsdöntő pótselejtező-visszavágóra (2-1) is bemehettek a magyar szurkolók.

 

2015. november 27.

Elutasították az MLSZ fellebbezését. Ezzel jogerőre emelkedett, hogy a magyar válogatott következő UEFA-lebonyolítású hazai tétmérkőzését nézők nélkül kell lejátszani (a 2016-ban és 2017-ben lejátszott világbajnoki selejtezők a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a FIFA égisze alá tartoznak).

 

2018. szeptember 11.

Szinte napra pontosan három évvel a botrányos magyar-román meccs után, a Görögország elleni Nemzetek Ligája-találkozót csak szurkolók nélkül rendezhetjük meg.

 

Válogatottunk programja a Nemzetek Ligájában:
szeptember 8.: Finnország-Magyarország
szeptember 11.: Magyarország-Görögország
október 12.: Görögország-Magyarország
október 15.: Észtország-Magyarország
november 15.: Magyarország-Észtország
november 18.: Magyarország-Finnország

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?