OLDALVONAL

„Ezt tanultam Benedek Tibortól” – így emlékszik legendánkra az olasz csapattárs

A kapus sztorija sokat elárul a magyar pólós klasszis mentalitásáról.
  • Szerző: ripost

Daniele Ruffelli korábbi olasz vízilabdázó – sokakhoz hasonlóan – felelevenített egy történetet a 47 évesen, súlyos betegség után elhunyt Benedek Tiborról – olvasható a Nemzeti Sport Online-on.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A jelenleg a Lazio utánpótlásában dolgozó Ruffelli 1996-ban ismerkedett meg Benedekkel, amikor a magyar kiválóság Rómába szerződött az Újpesttől. Benedek a Racing Romában, Ruffelli pedig a Lazióban játszott, ám egy évvel később csapattársak lettek, mivel az olasz kapus átigazolt.

Fotó: Facebook/wpdworld.com

„Tizennyolc éves voltam akkor. Óriási volt az érdeklődés Benedek iránt. Ő volt az első magyar, akit testközelből megcsodálhattunk. Rengetegen voltak rá kíváncsiak, sokan kijöttek az edzésekre”

– idézte a wpdworld.com Ruffellit, aki játékosként a korosztályos válogatottig jutott.

„Általában miután a Roma edzése véget ért, Benedek a vízben maradt gyakorolni. Sokszor meglestem őt a Foro Italico edzőközpontban. Egyszer Benedek megkérdezte tőlem, ki vagyok. Azt feleltem, a kapus. Később rájöttem, ezzel elkövettem életem legnagyobb hibáját”

– viccelődött az olasz pólós. Benedek ugyanis megkérte Ruffellit, ugorjon be a kapuba, amíg ő lövéseket gyakorol.

Ruffelli emlékei szerint minden edzés után harminc-negyven percet dolgoztak együtt. Benedek mind az öt pozícióból tízszer-tízszer lőtt, majd megismételte ezt még egyszer.

„Összesen százszor lőtt kapura, és megkért, számoljam a góljait, hogy tudja, milyen százalékkal teljesített posztonként. Ami igazán különleges volt, hogy minden egyes lövésnél olyan erővel és elszántsággal tüzelt, mintha az olimpiai bajnoki cím múlt volna rajta”

- mondta a hajdani edzőpartner.

„Benedektől megtanultam, mit jelent keményen edzeni és dolgozni. Két olimpián járt, Európa-bajnokságot nyert, de mégis minden edzés után egy fiúval gyakorolta a kapura lövéseket. Folyamatosan fejlődni akart. S persze mindig segített nekem elrakni a felszereléseket és a kaput. Hihetetlenül szerény volt”

– emlékezett vissza Ruffelli, aki elárulta, edzőként tanítványainak is sokat mesél Benedek Tibor szorgalmáról.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?