Létrehozva: 2017.05.23.

Gyászol Gyurta Dániel, meghalt a legendás úszóedző

Hatvanegy éves korában kedden elhunyt Széles Sándor úszó mesteredzõ.

Hatvanegy esztendős korában elhunyt Széles Sándor mesteredző, több világklasszis, olimpiai, világ- és Európa-bajnok felkészítője.

Amikor Gyurta Dániel egyetlen századmásodperccel megnyerte a 200 mell döntőjét Rómában, elképesztő hajrával, és mindenki extázisban ünnepelte az első nagy diadalt – amelyet további két világbajnoki arany, olimpiai bajnoki cím, világrekordok követtek egy hatéves veretlenségi sorozat csúcspontjaiként –, Széles Sándor nem igazán volt elégedett. Sőt. Leginkább azért ette magát, hogy miért csupán egy körömnyivel nyert Dani, némi szerencsével, miért nem javult annyit, amennyit lehetett (kellett...) volna.

Ezzel némiképp Széchy Tamás maximalizmusát idézte – persze nem véletlenül. Õ maga is az elsőgenerációs úszótanítványok közé tartozott, Hargitay Andrásékkal együtt rótta a kilométereket, még tán többet is mindenki másnál, hiszen 1500-as gyorsúszónak készült. Ám amikor nem jöttek úgy az eredmények, ahogy szerette volna, otthagyta a medencét; bár nem teljesen, hiszen átállt öttusára, junior vb-n bronzéremig vitte, csakhogy a felnőtteknél ott sem jött az áttörés. Viszont közben elvégezte az úszó szakedzőit a TF-en, és immár trénerként visszatért Széchyhez.

Akármennyire is ellentmondásos a mellette eltöltött időszak, benne durcáskodásokkal, idő előtt elvett úszókkal, sértődésekkel (amikor elege lett a sokadhegedűsségből, elment a BVSC-be, de négy év után megint csak visszament az Öreghez 1990-ben) –végül fokozatosan kinőtte magát.

„Minden, amit ő csinált, bennem van. Ha például edzéstervet írok, azt a vele töltött 20 év alapján írom. Egyedül a mérhetetlen erőszakosságát nem vettem át, mert az olyan negatívan hatott rám” – mondta erről egy interjúban. Kontrasztként hozzátette: „Én úgy próbálom nevelni a gyerekeket, hogy saját magukat piszkálják, saját magukat kínozzák, különben nem lesz eredmény, én nem fogom őket megverni. Amikor '98-ban elkezdtem a Verrasztó gyerekekkel, majd egy évre rá jött Gyurta, azt a csapatot már így neveltem. Előtte se voltam szadista vadállat, de addigra jutottam el oda, hogy sokkal többet ki tud hozni magából egy ember, ha saját magát húzza. Annál ugyanis nincsen rosszabb, hogy a saját magam edzője vagyok, mert nem tudok magamnak felmentést adni.”

A világ tetejére repítette Gyurta Dánielt, de 2012-ben az is elég volt, hogy csupán néhány hónapig adjon tanácsokat, edzésterveket Risztov Évának, aki 10 kilométeren lett olimpiai aranyérmes.

S hogy mi volt Széles Sándor titka? „Ehhez a szakmához kell a sokoldalúság, mert annyi mindenből áll össze az úszás. Testből, fizikából, áramlástanból, biológiából, pedagógiából, pszichológiából. És akkor még nem beszéltünk a külső környezetről, a szocializációról. Az áramlástani része bonyolultabb, mint mondjuk egy hajóé, mert itt nem egy statikus valamiről van szó, hanem emberi testről, ami változik: a végtagarányok, a csípő, a karhossz és a többi. És úgy kell kalimpálnod valamilyen úszásnemben, hogy valahogy fönn is maradj, és haladj is.”

Kevés szakember bírt olyan fantasztikus tudással, mint ő – sajnos, súlyos betegsége 2014-et követően egyre jobban elhatalmasodott rajta. Sokáig úgy tűnt, megbirkózhat vele, ám miután nem jutott neki több feladat, kihívás, szervezete végül feladta a harcot.

Családja Gyárfás Tamás FINA-alelnökön keresztül tájékoztatta a közvéleményt a sportág tragédiájáról – Széles Sándor temetéséről később intézkednek.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

borsonline.hu

Itt az újabb sokk: Katalin hercegné után újabb közönségkedvenc híresség jelentette be, hogy rákkal küzd

magyarnemzet.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget? – szakértő válaszol

life.hu

Az igazi répatorta titka: ez a recept még a Nyuszikának is ízlene

magyarnemzet.hu

Világháború következik? Putyin megosztotta Oroszország terveit

origo.hu

A TV2 sztárját nem akarta beengedni a lakásba a férje

lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

ripost.hu

Megmutatta: ez a piszok jóképű férfi Sydney van den Bosch vőlegénye

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Minden nap szenvedés, gyógyíthatatlan beteg a gyönyörű színésznő

ripost.hu

„7 évvel az esküvő végre gyermekünk születhet, de a feleségem olyan kéréssel állt elő, hogy felmerült a válás”

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OLDALVONAL

„Az is jöjjön, akinek nincs jegye” - Megszállják a magyarok Németországot az Eb-n

OLDALVONAL

Dárdai Pál elárulta a fiai titkát: ennek köszönhet sok mindent a család

OLDALVONAL

Kitálalt az igazgató, ezért esett ki a Fradi Európában

OLDALVONAL

Fradi-legendák a kispadon, van visszaút a zöldekhez?

OLDALVONAL

Óriási meglepetés a magyar szurkolóknak, Szoboszlai Dominik megajándékozza a rajongóit

OLDALVONAL

Sokkoló apasági vizsgálat: vadidegen férfi gyermekeit nevelte a Real Madrid sztárja

OLDALVONAL

Gyilkosok és erőszaktevők közé tették a börtönben a Real Madrid korábbi sztárját

OLDALVONAL

„Gyilkosság lesz” - Életveszélyesen megfenyegették Messi csapattársát