OLDALVONAL

Hajszálon függ az élete: kritikus állapotban van a világ egyik legnagyobb sportembere

Alex Zanardi újra életveszélyes állapotba került egy versenybaleset miatt. Túl van az életmentő műtéten, de...
  • Szerző: vav

Olaszország egyik hőséért imádkozik: súlyos fejsérülést szenvedett Alex Zanardi. A korábbi Forma-1-pilótából lett négyszeres paralimpiai bajnok egy parasportolók számára rendezett országos versenyen teherautónak ütközött a kézzel hajtott, háromkerekű járművével (handbike).

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az 53 éves sportembert egy sienai kórházba szállították, ahol életmentő műtétet hajtottak végre rajta, de még mindig kritikus az állapota.

Fotó: Getty Images

A baleset során leesett Zanardi sisakja, de az orvosi személyzet megérkezéséig eszméleténél volt. A válogatott helyszínen tartózkodó edzője, Mario Valentini a La Repubblica Firenze lapnak azt mondta: az esetnél Zanardi hibázott, miután áttért a teherautó sávjába, és már nem volt lehetősége korrigálni.

Zanardi a Forma-1-ben is éveket eltöltött, ismert autóversenyzőként 2001-ben egy németországi versenyen olyan súlyos balesetet szenvedett, hogy mindkét lábát amputálni kellett. Ezt követően – 15 operáció után – a saját maga által tervezett protézis segítségével megtanult újra járni, majd túraautóban is versenyzett.

Ezt követően talált új kihívásként a kézihajtású kerékpárra, amelyben négy paralimpiát nyert (kettőt 2012-ben Londonban, kettőt 2016-ban Rióban), sőt 12-szeres világbajnok.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?