OLDALVONAL

Háromszor is csúcsra ért a megalázott Benedek Tibor

A pólós maga is elismerte, 1999-ben úgy elbántak vele, hogy az rettenetesen fájt neki.
  • Szerző: SK

Benedek Tibor 1999-ig klubszinten mindent megnyert, de a nagy álom, az olimpiai siker a válogatottal kimaradt neki. S ekkor úgy tűnt, Sydneyben sem lehet ott a 2000es nyári játékokon. Egy orvosi kenőcs miatt nyolc hónapra eltiltották, s hiába érezte ezt igazságtalannak, nem tehetett semmit.

“Rendkívüli mértékben megaláztak. Annyira megaláztak, hogy azt el nem tudod képzelni. Ezek a csúnya dolgok tanítanak igazán, sajnos.” – nyilatkozta később a Ráadás című könyvben Benedek, aki elismerte, pályafutása végéig dacból motiválta az akkori eset.

Válogatott edzésre 2000 áprilisában jelentkezett, négy hónappal az olimpia előtt. A világ egyik legjobbja volt, akit Kemény Dénes szövetségi kapitány azzal fogadott, neki sincs bérelt helye az utazó csapatban. Sokáig rezgett a léc, hogy Benedek utazhat-e Ausztráliába. Végül bekerült a csapatba, de a döntőig nem ment neki a játék. A legfontosabb pillanatban azonban megmutatta, miért ő a világ legjobbja: az oroszok elleni fináléban négy gólt szerzett.

Fotó: MTI

Sydney és az athéni olimpia között világbajnokságot nyert a csapat, majd a 2004-es játékokon minden idők legdrámaibb döntőjén lett aranyérmes a magyar gárda. Többször is három gólról álltunk fel a szerbek ellen, s Hajdú B. Istvántól ekkor tudtuk meg, hogy sohasem sírt még 13 fürdőgatyás férfi látványától. Benedek Tibor pedig a siker titkát árulta el.
„Nem biztos, hogy jobbak voltunk. A fontos az, hogy mi szeretjük egymást, ez döntött – mondta az éremosztás játékos.”

A pekingi olimpia előtt Benedek szívritmuszavar miatt lemondta a válogatottságot, majd úgy tért vissza, hogy 34 évesen elkezdett úszóleckéket venni. Ő, aki már harmadik évtizede a medencében töltötte mindennapjait.

„Tudtam, hogy én nem tanultam meg igazán szépen úszni, és a rossz technika kompenzálása rengeteg energiát vitt el. Ha viszont tartani akartam a szintet, akkor ezen javítanom kellett, hogy ez ne vigyen el extra erőt – ezért jártam hónapokon át külön.” – nyilatkozta Benedek Csurka Gergely könyvében.


MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Szorgalmának az eredménye lett Pekingben a harmadik olimpiai arany, ott négy abszolút újoncot kellett beépíteni a csapatban. Nekik Benedek egy apartmanház tetején beszélt a csapat fontosságáról, s hogy egymásért kell megnyerniük a tornát.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?