OLDALVONAL

Hidegzuhany a BL-parádé után: kizárhatják a PSG-t

A Bayern helyett az UEFA vág vissza? A pénzhegyeknél sokkal többe kerülhet az eszeveszett költekezés.
  • Szerző: vav

Súlyos következményekkel járhat a Paris Saint-Germain számára, hogy nyáron szintet lépett a költekezésben. Az UEFA az átigazolásokból, de akár a Bajnokok Ligájából is kizárhatja az újgazdag francia sztárklubot.

Neymar észveszejtő, 222 millió eurós (68 milliárd forint) vételárát magával a játékossal fizettették ki a katari állam befektetési alapja pénzelte párizsiak, hogy ezzel kikerüljék a gazdasági Fair Play szabályait. A következő nagy fogást, Kylian Mbappét pedig hivatalosan még csak kölcsönvették, hogy a 180 millió eurós (56 milliárd forint) vételára ne az idei költségvetésükben jelenjen meg kiadásként. A két csellel bolondot csináltak az Európai Labdarúgó-szövetségből, de német sajtóértesülések szerint az UEFA kőkeményen visszavághat nekik.

Az egyensúly fenntartása érdekében szabály írja elő, hogy hároméves periódusokban a klubok nem költhetnek (sokkal) többet, mint amennyi a tevékenységükből származó bevételük. A PSG katari elnöke ezért folyamodott a fenti trükkökhöz, csakhogy a Bild szerint a Mbappé-biznisszel öngólt lőtt. Ha ugyanis a kölcsönvételt kötelező (vagy lényegében kötelező) vételi opcióval egészítik ki - mint a 18 éves szupertehetség esetében a Monaco -, akkor a benne szereplő vételárat azonnali bevételként számolják el.

Ha a Neymar-ügyben már úgyis elrendelt UEFA-vizsgálat elmarasztalja a PSG-t,

számos súlyos büntetés benne van a pakliban: az átigazolási stoptól a BL-ből való kizárásig.

Az így a megengedettnél mintegy 26-szor többet költő PSG számára egérutat jelenthet, ha több játékosa kiárusításával növeli a bevételeit. A téli, majd a jövő nyári átigazolási piacon eladósorba kerülhet többek között Ángel Di María, Julian Draxler, Lucas Moura, Javier Pastore, és a Neymarral ujjat húzó Edinson Cavani is.

És ezeket olvastad már?