Létrehozva: 2020.04.15.

Így folytatódhat az NB I: különleges ötletek a különleges helyzetben

A fociszezont nem fújhatják le, a meccsek ismétléséből nem él meg senki. Előbb-utóbb mennie KELL tovább, mindenkinek ez az elemi érdeke.

A röplabda- és kézilabda-bajnokságot már lefújták a mindent megbénító koronavírus-járvány miatt, de a labdarúgó NB I döntéshozói a végsőkig kivárnak. A nemzetközi példák is azt mutatják, hogy amint lehet, a focibajnokságokat és -kupákat minden áron folytatni akarják. Itthon és külföldön is túl sok pénz forog kockán a tévéközvetítések és a szerencsejátékok miatt, és a sportadókon sem lehet még hónapokig csak ismétléseket sugározni a kiéhezett szurkolóknak. Ennél még a zárt kapus kényszermegoldás is jobb!

Fotó: Facebook/molfehervarfc

Világszerte a legtöbb pénzt megmozgató, a legtöbb rajongót vonzó sorozatok – az NBA-től a Tour de France-on át a Forma–1-ig, labdarúgásban az európai topbajnokságoktól a Bajnokok Ligájáig – húzzák-halasztják a döntést. Ugyanígy minden esélyt meg kell ragadni a folytatásra a magyar NB I-ben is, ahol immár több mint egy hónapja, március 14-én rendezték az utolsó mérkőzést (a fenti fotó az utolsó, 1-1-re végződő MOL Fehérvár – Diósgyőr zárt kapus meccsen készült).

Ezt erőlteti az európai szövetség (UEFA) is, hiszen elemi érdeke minden résztvevőnek: a játékosoknak, a kluboknak és a szövetségeknek éppen úgy, mint a szponzoraiknak, a jogtulajdonos televízióknak és a szerencsejáték-szervezőknek, hát még a futballszurkolóknak.

Így rajtolnának a topligák

Habár mindenhol hangsúlyozzák az emberi egészség elsődleges fontosságát, és az országaikban még javában tombol a járvány, a német Bundesligát jelen állás szerint május 9-én folytatnák, míg az olasz Serie A-ban május 20-án, a spanyol La Ligában, a francia Ligue 1-ben és az angol Premier League-ben júniusra tervezik a rajtot. Ezek nem hivatalos dátumok, de sajtóhírek szerint most mindenki ezeknek a betartásáért dolgozik gőzerővel. Persze a járványhelyzet és az állami rendeletek még közbeszólhatnak.

A német első- és másodosztályú klubok a múlt héten már edzésbe álltak extrém óvintézkedések mellett. A több heti otthon végzett munka után legalább 3-4 hét közös felkészülésre van szükség az éles meccsek előtt. Idehaza egyelőre a Ferencvárosnál és egy ideig Kisvárdán tréningeztek így, de információink szerint ezen a héten más csapatok is felvehetik a munkát. Máskülönben esély sem marad arra, hogy ha jókora csúszással is, de még a nyáron befejeződhessenek a küzdelmek.

Zárt kapuk, rövidítés várható

Eleinte mindenképpen zárt kapuk mögött, szurkolók nélkül rendezik majd meg a mérkőzéseket. Ahol lehet, a létszükségletnek számító befejezés érdekében akár rövidíthetnek is az eredeti kiírásokon: egy meccs dönthet a hátralévő oda-visszavágós kupapárharcok helyett (a Magyar Kupa elődöntőiben éppen úgy, mint a nyolcaddöntőknél félbeszakadt BL-ben).

Március 11-én a PSG még továbbjutott a Dortmund ellen, de a további BL-nyolcaddöntők már elmaradtak
Fotó: Getty Images

Németországban és Angliában is felvetődött olyan vészmegoldás, hogy egy-egy megfelelő helyen – akár elegendő szálláslehetőséggel rendelkező edzőközpontokban – összesűrítsenek több összecsapást. Ez a megoldás minimalizálja a szükséges személyzet létszámát és a tévéközvetítések költségeit, de ami ennél fontosabb: az utazásokat és a fertőzésveszélyt is. Ilyen lehetne nálunk Telkiben az MLSZ bázisa.

A szövetség a folytatással kapcsolatos kérdéseinkre azt válaszolta a Ripostnak:

„Vannak tervek a bajnokság folytatására, de minden esetben a járványügyi hatóság ajánlásai alapján járunk el. Velük folyamatosan egyeztetünk, a szövetség részéről az MLSZ orvosi bizottsága.”

Ötletes német vészmegoldások

A rajtra elsőként készülő Bundesliga-klubok élen járnak a vészhelyzet kiskapuinak keresésében is. Két példa a legszellemesebb ötletek közül, amelyekből akár a magyar vezetők is ihletet meríthetnek: Kölnben az üres lelátókat beborító reklámokkal pótolnák a kieső bevételeket; a Mönchengladbach-szurkolók ezrei pedig 19 euróért vesznek jegyet a zárt kapus meccsekre, cserébe egy applikáción át beküldött fotóikat kartonpapírra nyomtatják, és a kiválasztott helyeikre rögzítik.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Telegdy-Kapás Boglárka teljesen összeomlott

origo.hu

Egyre többen halnak meg szex közben, és már kezdik sejteni, miért

metropol.hu

Közleményt adtak ki a Házasság első látásra című műsorral kapcsolatban

magyarnemzet.hu

Az iskolások harmadát érinti egy különleges egészségügyi probléma

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

hirtv.hu

Román katonák lepték el Nagyváradot

origo.hu

Fejjel lefelé mutogatja a hatalmas melleit Sydney Sweeney - fotók

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OLDALVONAL

Kritikus hangok, Dárdaiéknál óriási változás fenyeget

OLDALVONAL

Gödörben a Fradi csatára, meddig tart a góltalanság?

OLDALVONAL

Gulácsi, vagy Dibusz? Király Gábor is megszólalt az országot izgató kérdésben

OLDALVONAL

„Az is jöjjön, akinek nincs jegye” - Megszállják a magyarok Németországot az Eb-n

OLDALVONAL

„Megvan bennem a vágy” – Marco Rossi dörzsölheti a tenyerét, komoly ajánlatot kapott

OLDALVONAL

A verseny előtt kapott szívrohamot a sikeres sportoló, nem tudták megmenteni

OLDALVONAL

Kapás Boglárka drámai vallomása: „Ez egy gyászfolyamat”

OLDALVONAL

Most jött: balesetet szenvedett, 25 évesen hunyt el a népszerű sportoló