Létrehozva: 2015.06.29.

Így mulat egy kenőpénzen hizlalt futballvezér!

Több mint ötmillió dollárt költött Mohammad bin Hammam arra, hogy Katar 2022-ben világbajnokságot rendezhessen. Kenõpénzzel vásárolt szavazatokat, és minden kívánságát teljesítette azoknak, akiket sikerült zsebre vágnia. (FIFA-sorozatunk 3. része)

A The Ugly Game, vagyis A Mocskos Játék című könyv a futball történetének legkorruptabb világbajnoki pályázatáról mesél. Egy leleplező írás azokról a megvesztegethető emberekről, akik a világ legnépszerűbb játékát irányítják.

A RIPOST a könyv nyomán az első részben arról a milliárdosról írt, akinek a katariak sikere köszönhető, míg a második fejezet a szolgalelkű Mohammad bin Hammamról szól, aki a fiát is feláldozta volna Sepp Blatter sikeréért.

Harmadik rész

Sepp Blatter borzasztó kényelmetlen helyzetbe hozta Mohammad bin Hammamot. Privát beszélgetés során mindenki azt mond, amit akar, de közel ezer ember előtt komoly tétje van minden szónak. Pláne, ha azok a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elnökének száját hagyják el.

Blatter a 2008-as sydney-i FIFA-kongresszuson több száz tisztviselő előtt jelentette be, hogy Katar azt tervezi, megpályázza a 2022-es vb rendezési jogát.

Sokan meglepődtek, de Bin Hammam konkrétan elsápadt, mert ezzel kiengedték a szellemet a palackból. A katari vezér addig csak saját álmaként dédelgette a rendezést, de Blatter bejelentése után már konkrét teherként nyomta a vállát.

Az emír elvárta a sikert

Bin Hammam nem akart csalódást okozni a katari emírnek, de először arról próbálta őt meggyőzni, hogy gondolják át a dolgot. Úgy vélte, Katar büszkesége forog kockán, ha megpályázzák a rendezést.

Rettegett a kudarctól, attól tartott, senki sem szavazna Katarra, és nem akarta, hogy ekkora szégyen érje szeretett országát. Belebetegedett volna.

Az emír azonban hajthatatlan volt, Blatter bejelentése után a vb-t akarta, így Bin Hammam munkához látott. Úgy okoskodott, miután Katar a nulláról indul, vagyis futballtradíciók és stadionok nélkül vág neki a pályázatnak, szavazatokat kell venni.

Szavazatért szavazat

2010 decemberében döntöttek a 2018-as és a 2022-es vb helyszínéről. Anglia előbbit, Katar utóbbit pályázta meg. Bin Hammam szavazatot ígért az angoloknak, ha cserébe ők az arab országot támogatják.

Az angol kampánystáb nemzetközi stratégiai tanácsadója, Clare Kenny Tipton jelentette kollégáinak, hogy Bin Hammam megkereste őt. Az arab milliárdos arról érdeklődött, Anglia tudna-e garantálni európai voksokat Katar számára, mert ha igen, akkor ő Angliára adná szavazatát.

Csak olyan európai országra szavazok, amely a legtöbb voksot hozza Katarnak.

 

Bin Hammam persze nemcsak Angliát, a 2018-as vb-re közösen pályázó Spanyolország és Portugália kampánystábját is megkereste ugyanilyen paktumajánlattal. Hátha ők igent mondanak...

Dínom-dánom Kuala Lumpurban

A pénz sem számított. A katari milliárdos titkos pénzalapokból több mint ötmillió dollárt fizetett elsősorban afrikai futballszövetségek vezetőinek a katari pályázat támogatásáért.

Az összeg egy részéből a szövetség 25 tagja például két napon keresztül mulatozott Kuala Lumpurban. Négy hónappal később ugyanez a társaság már a családját is vihette, és ötezer dollár költőpénzt is kaptak.

Aztán egyre többször fordultak meg arrafelé afrikai vezetők, vagyis rendszeressé vált a túra.

Bin Hammam gáláns volt, nem csak az egész bulit fizette, rendszeresen ajándékcsomagokkal kedveskedett, híres sportszergyártó cégek legújabb cipőivel és ruháival lepte meg a „nyaralókat.”

Nyugdíjat is adott Bin Hammam

Egy másik vezér szerette volna megismerni Szaúd-Arábiát, a feleségével körbejárta volna a vidéket. Mit tehetett Bin Hammam? Finanszírozta az utat.

És a kérések csak sokasodtak. A legfurább Szváziföldről érkezett. Adam Mthehwa elnök aggódni kezdett a nyugdíj miatt, ezért arra kérte Bin Hammamot, hogy utaljon neki 30 ezer dollárt. Hozzátette, úgy intézze, hogy csak 55 éves korában férhessen hozzá.

Mindezek után egyre jobban festett a katari pályázat. Az afrikai vezérek nem győztek e-mailekben hálálkodni. Persze, ha tudták volna, hogy ezzel buktatják le Bin Hammamot, aligha írnak neki...

(Folytatjuk! A negyedik részben arról olvashatnak, hogy egy magyar férfi is dolgozott Sepp Blatter és Bin Hammam mellett.)

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezt mondta Jürgen Klopp a Liverpool kudarca után

origo.hu

Migránsok okozták a balesetet a Liszt Ferenc-repülőtér közelében, amelyben két ember meghalt

borsonline.hu

Visszatért a színpadra a Nemzeti Színház lebénult művésze

hirtv.hu

Ma éjjel Izrael megtámadta Iránt

life.hu

Friss fotó készült Diana hercegné végső nyughelyéről: különleges pillanatban örökítették meg

vg.hu

Pontokba szedtük, milyen lesz a kalauz nélküli MÁV – készülhetünk újdonságokra bőven

origo.hu

Botrány: Vajna Tímea húga idegesen üzent testvérének

travelo.hu

Hamarosan ennél az elbűvölő olasz tónál is fizetnünk kell, ha látni akarjuk

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Fény derült a tökéletes kapcsolat titkára: ebből a négy csillagjegyből lesz a legjobb partner

ripost.hu

50 hullócsillag ragyog az égen - erre a három csillagjegyre köszönt rá a szerelem

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OLDALVONAL

Kritikus hangok, Dárdaiéknál óriási változás fenyeget

OLDALVONAL

Gödörben a Fradi csatára, meddig tart a góltalanság?

OLDALVONAL

Gulácsi, vagy Dibusz? Király Gábor is megszólalt az országot izgató kérdésben

OLDALVONAL

„Az is jöjjön, akinek nincs jegye” - Megszállják a magyarok Németországot az Eb-n

OLDALVONAL

"Majd akkor beszéljünk a feljutásról, amikor reális" - Kanada ellen is készülnek a magyar hokisok - Videó

OLDALVONAL

Videón az újabb botrány, bugyi nélkül rendelt italt a tengerparton a balhés kebelcsoda

OLDALVONAL

Most kaptuk: baleset történt a magyar sportolóval

OLDALVONAL

Magyarország pályázik a 2027-es öttusa vb megrendezésére