OLDALVONAL

Így tesztelik az NB I-es focistákat

Valamivel enyhébb szabályokra van szükség, mint a Bundesligában és a Serie A-ban. Ha betartják a szabályokat, nem lehet baj.
  • Szerző: vav

A jó ütemben meghozott, helyes járványvédelmi intézkedéseknek hála, a honi NB I és Magyar Kupa szombati újrakezdésére is kicsit enyhébb biztonsági előírások vonatkoznak, mint például a német vagy az olasz labdarúgásban. A összegyűjtötte a legfontosabb intézkedéseket, amelyek a zárt kapus meccsek résztvevőit védik a koronavírus-fertőzéstől.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Minden meccs előtt kötelező a PCR-teszt, és a naponta frissülő kontaktlista
Fotó: Getty Images

A magyar élvonal (és a Honvéd elleni kupaelődöntőben érdekelt, feljutó MTK) futballistáinak egy komplex nyitó vizsgálaton kellett átesniük, mielőtt bő két hete elkezdték a közös edzéseket. Német, angol és olasz pozitív tesztekkel szemben, nálunk csak olyanokról – a mezőkövesdi Dragóner Filipről és Nagy Dánielről – kaptunk hírt, akikről kiderült: már túlestek a betegségen és kutya bajuk. Ez lehetett az oka, hogy a Bundesligával ellentétben, a magyar csapatoknak nem kellett a rajt előtt egyhetes közös karanténba vonulniuk hotelekbe, edzőközpontokba.

A holnap záruló felkészülési időszak során hetente kétszer, a tétmérkőzések előtt pedig legfeljebb 24-36 órával PCR-tesztet (a nyálkahártyából vett minta koronavírus-vizsgálatát) végeznek el valamennyi játékoson, edzőn és a mindazokon, akik a kluboknál kapcsolatba kerülnek velük. A zárt kapus meccseken ebbe a körbe tartoznak a játékvezetők, a labdaszedő gyerekek, a többiektől gondosan elhatárolt sportzónába belépő tévések, pályamunkások és mentők is.

Minden klubnak ki kellett neveznie egy járványügyi felelőst, és naponta frissülő kontaktlistát vezetni arról, hogy egy-egy adott személy a legutóbbi negatív tesztje óta kikkel érintkezett, illetve kikkel volt egy légtérben egybefüggően 15 percnél tovább, 1,5 méteres távolságon belül.

Ha valakinél pozitív a teszt, őt azonnal elkülönítik (kéthetes karanténba kell vonulnia), és a kontaktlista segítségével soron kívül újra tesztelik a vele érintkezőket. Olaszországban például jelen állás szerint egyetlen pozitív teszt esetén minden vele érintkezőre is karantén várna. Ez egyből ellehetetlenítené a bajnokság folytatását, ezért ennek az átgondolását javasolták a döntéshozóknak.

Március 14-én a Mol Fehérvár és a DVTK zárt kapus meccse (1-1) volt eddig az utolsó
Fotó: molfehervarfc.hu

A Magyar Labdarúgó Szövetség szerint elemi érdek, hogy ezekben a hetekben mindenki a meccseken és a magánéletében is felelősen viselkedjen, fegyelmezetten betartsa az edzésekre, meccsekre, sőt még a szállásokra is kiterjedő, részletes szabályait és ajánlásait. A szövetség klubonként 10 millió forintos normatív támogatással segíti a jelentős plusz költséget jelentő tesztek elvégzését.

Kezdődik a meccsdömping

Szombaton az 1. fordulóból elhalasztott FTC-Debrecen bajnokival (15.55), valamint a Mezőkövesd-Fehérvár (18.00) és a MTK-Honvéd (20.05) Magyar Kupa-elődöntőkkel kezdődik a kényszerszünet utáni magyar tétmeccsdömping. A következő jövő kedden a két kupavisszavágó (18.00, illetve 21.00), majd szerdán a 20. fordulóban elmaradt Újpest-FTC derbi lesz (20.00), amit jövő héten péntektől vasárnapig már a teljes 26. NB I-es forduló lejátszása követ. Valamennyi mérkőzést élőben közvetíti az M4 Sport és az m4sport.hu is.

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?