OLDALVONAL

Ijesztő hír: szívbetegséggel küzd az olimpiai bajnok legenda

A világ egyik legeredményesebb sportolójának ez az utolsó szezonja. Világbajnokságokon húsz győzelemnek volt részese.
  • Szerző: HBK

Bejelentette visszavonulását Ole Einar Björndalen norvég sílövő, minden idők második legeredményesebb téli olimpikonja.

A 44 éves sportember, aki az 1998-as naganói és a 2014-es szocsi játékok között nyolc arany-, négy ezüst- és egy bronzérmet szerzett, kedden Oslo közelében tartott sajtótájékoztatóján közölte döntését.

„Ez az utolsó szezonom. Tavaly nyáron szívritmuszavarok léptek fel nálam, amelyek nem veszélyesek, mégis úgy érzem, ideje abbahagyni” – mondta a világ legeredményesebb biatlonosa, hozzátéve, hogy a télen hasonló egészségi problémák miatt nem tudta a legjobbját nyújtani, ezért nem jutott ki a februári olimpiára.

A sportág kiemelkedő alakja 1994-ben vett részt először olimpián, első érmeit pedig 1998-ban, Naganóban szerezte. Világbajnokságokon húsz győzelemnek volt részese, míg Vk-viadalokon 94 alkalommal bizonyult a legjobbnak egyéni számban, ami szintén rekord.

A szocsi olimpia alatt nyolc évre beválasztották a Nemzetközi Olimpiai Bizottság sportolói bizottságába, de 2016-ban lemondott tisztségéről, hogy folytassa versenyzői pályafutását.

Björndalen felesége a fehérorosz Darja Domracseva, aki négy olimpiai aranyérmével a legeredményesebb sílövőnek számít a nők között – írja az MTI.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?