OLDALVONAL

Itt a nagy focibotrány, összejátszhat két csapat a Bajnokok Ligájában?

Így cselezte ki a két Red Bull-csapat az UEFA tiltó szabályait. Mi lesz, ha egymás ellen játszanak?
  • Szerző: vav

A sorsolás napján derült ki hivatalosan: Gulácsi Péter kapus és Lőw Zsolt pályaedző német csapata, az RB Leipzig, valamint az osztrák Red Bull Salzburg is ott lehet a Bajnokok Ligája őszi csoportkörében. Pedig a rohamléptekkel fejlődő német klubnál hónapokig rettegtek a kizárástól. Csakhogy sikerült megtalálniuk a kiskaput az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) szabályzatán. A %% segít megérteni, hogyan cselezték ki az egy tulajdonos csapataira vonatkozó korlátozásokat.

Pár hete még úgy festett, hogy a lipcseiek a közös tulajdonos, az osztrák Red Bull energiaital-gyártó konszern miatt nem szerepelhetnek a főtáblán. Az ilyesmit ugyanis a manipuláció elkerülése miatt tiltja az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) szabályzata.

"Nagyon örülök, de azért nem volt olyan nagy a meglepetés. Tudtuk, hogy sikerült teljesíteni a követelményeket"

– nyilatkozta Ralph Hasenhüttl lipcsei vezetőedző, amikor végül kiderült, hogy a kételyek ellenére csapata indulhat a BL-ben.

A New York Times úgy értesült: május végén még mindkét klubot arról értesítette az UEFA hogy az akkori állás szerint nem indulhattak mindketten ugyanabban a kupasorozatban.

Bajnokként a Salzburgot illette volna az elsőbbség, hiába hajtott végre nagyobb bravúrt, és hiába erősebb csapat a német Bundesligában újoncként ezüstérmes Leipzig. Végül azonban mindkét Red Bull-klub zöld lámpát kapott.

Sebtében változtattak ugyanis a struktúrájukon. Salzburgban papíron a szakmai területet is irányító tulajdonosból „csak” a gazdálkodásra rálátó főszponzor lett a dúsgazdag cég. Személycseréket is végrehajtottak. A Red Bull embereit kivonták a klubvezetők köréből. Korábban közös sportigazgató, Ralf Rangnick dolgozott mindkét klubnál, de már ez sem így van. Az utóbbi években egy sor játékost és edzőt mozgattak ide-oda, így került Gulácsi és Lőw is Salzburgból Lipcsébe.

Mindenesetre az utóbbi hetekben sikerült olyan adminisztratív lépéseket tenniük, hogy a közös szereplésük már nem ütközik a versenyszabályzat 5. cikkelyébe. Legalábbis papíron. Mert a bolond is láthatja: ettől még mindkét klub ugyanabban a kézben van. Ez felveti a manipuláció lehetőségét.

A sorsoláskor könnyen elkerülhetik egymást a csoportkörben, ha ugyanabba a kalapba kerülnek. De mi lesz, ha netán továbbjutva a tavaszi egyenes kieséses szakaszban találják magukat szembe egymással? Dönt a „családon belüli” csapatsorrend, mint olykor a tiltás ellenére is a Forma-1-ben a pilótakollégák között?

Sokat elmond a szoros kapcsolatról, hogy állítólag még a mezeken is változtatniuk kellett, mert kísértetiesen hasonló lenne az RB Leipzig és a Red Bull Salzburg kinézete a pályán. Az osztrákok tavaly nyári BL-selejtezőjének első félidejében például véletlenül korábbi csapata, a Leipzig mezében játszott Andreas Ulmer a lett Liepaja ellen. Csak a szünetben adták rá a salzburgi szerelést, amely egyedül a címerben különbözött a lipcseitől.

És ezeket olvastad már?