OLDALVONAL

Kiderült, ez a külföldi legenda kap szerepet a Puskás Aréna avatásán

Nincs mese, ez a sztori világszám! A sztárvendég 66 évvel korábban már főszereplő volt a Népstadion megnyitóján is.
  • Szerző: vav

Nem csak magyar válogatott és a rangos ellenfél, Uruguay sztárjai emelik majd az új Puskás Aréna jövő pénteki nyitómérkőzésének fényét. A magyar és a nemzetközi labdarúgás számos neves személyisége jelen lesz a nemzeti stadion teltházas avatásán. Sőt, ha minden jól megy, két élő legenda végezheti el a meccs kezdőrúgását.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Facebook/puskasarena

Mint azt megírtuk, az MLSZ és a család tervei alapján – ha minden az elképzelések szerint alakul – Mészöly Kálmán lehet az egyik, aki elvégzi a kezdőrúgást az új Puskás Aréna nyitómeccsén. Méghozzá nem akárkivel együtt: a értesülése szerint a másik legenda a 93 éves Nyikita Pavlovics Szimonjan lehet a kezdőkörben.

1953 után 2019-ben is főszerepet vállal Szimonjan
Fotó: Getty Images

A Szőke Sziklánál másfél évtizeddel idősebb Szimonjan főszereplő volt a hajdani Népstadion első mérkőzésén! Ő volt a csapatkapitánya annak a Szpartak Moszkvának, amely az 1953. augusztus 20-i nyitómeccsen 3-2-re kikapott a Budapesti Honvédtól. A meccs előtt ő fogott kezet, cserélt zászlót és virágcsokrot Puskás Ferenccel, majd be is talált Grosics Gyula kapujába.

 

„Puskást csakis Pelével, Maradonával, Cruyff-fal egy szinten, a legnagyobb legendák között lehet emlegetni”

– mondta Szimonjan a tavalyi oroszországi francia-horvát vb-döntő előtt Moszkvában tartott Puskás-esten, hogy aztán kívülről elsorolja az ’53-as ellenfél Honvédra épülő magyar Aranycsapat összeállítását.

93 évesen is aktív

Az örmény menekült apától született, háromszoros orosz gólkirály Nyikita Szimonjan 1956-ban, Melbourne-ben olimpiai bajnok lett a szovjet válogatottal. Olyan legendák csapattársaként szerzett 20 meccsen 10 gólt a Szbornajában, mint például Lev Jasin és Igor Netto. Máig ő a Szpartak gólrekordere: tíz év alatt 233 meccsen 133-szor volt eredményes. Később a moszkvai klub vezetőedzőjeként és a szovjetek szövetségi kapitányaként is dolgozott, majd sportvezetőként az Orosz Labdarúgó-szövetség elnöki tisztségéig vitte.

Szimonjan (balra) és Maradona húzták ki a csapatokat a tavalyi vb sorsolásán
Fotó: Getty Images

A 2018-as oroszországi vb előtt Diego Maradonával ők sorsolták ki a csoportok összetételét.

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?