OLDALVONAL

Kiderült, mennyit bukik Hosszú Katinka

Tízmilliókat vesznek ki a zsebéből, de nem ez a legnagyobb szívfájdalma. Két világkupa-verseny után már körvonalazódnak a tanulságok.
  • Szerző: vav

Másfél héttel a magyarországi 17. FINA Világbajnokság sikerei után, Hosszú Katinka máris túl van két világkupa-viadalon. Moszkva és Berlin két-kétnapos versenyei után már jól látszik, milyen sokat veszített úszósztárunk a jóformán ellene hozott új szabályokkal.

Háromszoros olimpiai bajnoknőnk és edző-férje, Shane Tusup nem hiába akadt ki a világkupa-sorozat szabályváltozásai miatt. A kétnapos versenyeken tavaly tucatnyi számban úszott – ehhez képest most legfeljebb négyben teheti. A sokoldalúságáról és teherbírásáról híres Iron Lady fájó szívvel, tétlenül nézi a partról, amíg a riválisai versengenek egymással.

"Akkor jössz rá, mennyire szeretsz valamit, amikor elveszíted. Szembesültem azzal, mennyire szeretek versenyezni. (…) Tátongó ürességet érzek. (...) A parton néztem végig azokat a számokat, amelyekben éveken át mindig versenyeztem.

Úgy éreztem magam, mint akit büntetésből ültettek ki a medence szélére. Sosem gondoltam volna, hogy akkor fogom magam sajnálni, ha nem versenyezhetek

– írta Katinka nemrég a közösségi oldalain.

Ráadásul a legjobb edzésként felfogott versenyzési lehetőségein túl a pénzdíjai is megcsappantak. Tavaly, pár nappal a riói olimpia után, a franciaországi Chartres-ban kezdték a világkupa-sorozatot. Ott három arany és egy bronz mellett hét számot nyert Katinka, így több mint 3,6 millió forintot keresett. Ehhez képest most, Moszkvában az engedélyezett négy számból hármat megnyerve, egyben másodikként 1,4 millió forint a bevétele.

A második viadalon, Berlinben most a maximálisan megszerezhető négy arannyal zárt, 1,5 millió forint ütötte a markát. Egy éve még hét arany, egy ezüst és három bronz volt a mérlege, ami akkor 3,5 millió forintot hozott a Hosszú, Tusup házaspár konyhájára.

Így, hogy harmadannyi számban indulhat, a két vk-n összesen több mint 4 millió forintot vettek ki a zsebéből.

És hátravan még hét ilyen verseny, azaz közel 20 millió forintra becsülhető a kiesés. Berlinben, 100 méteres vegyesúszásban ugyan Hosszú javított a saját világcsúcsán, amit 2,6 milliós bónusszal jutalmaz a nemzetközi szövetség. De ez csak plusz, a fenti veszteség ettől még veszteség.

Ugrik a fődíj is?

Hosszú Katinka az összetett pontversenyben is lemaradt a világrekordjait döntögető svéd Sarah Sjöström mögött. Katka 2012 óta mindig megnyerte a fődíjat, de ha idén „csak” második lesz, akkor is 50 millióval kevesebbet kapna. Három-három viadal után 13-13 milliónyi extra prémiumot kap az adott versenyek legjobbja, a kilenc állomás végén éllovas úszó pedig 39 millióval gazdagodik.

Nesze semmi…

A világkupa-érmek idén is annyit érnek, mint tavaly: az arany 1500, az ezüst 1000, a bronz 500 dollárt (387 ezer, 258 ezer, illetve 129 ezer forintot). Ez évtől ugyan a negyedik-hatodik helyezéseket is díjazzák (utóbbiért is több mint 50 ezer forint jár), de ez Katinkát nemigen érinti.

És ezeket olvastad már?