OLDALVONAL

Kiengedték kólázni a bundamaffia vezérét

Szingapúrban több mint két éve csukták le a keresztapát. Pár napra szabadlábra került, de most újra rács mögé dugták. Mi köze ehhez a Forma-1-nek?
  • Szerző: vav

Kérek egy hideg kólát!

- ezek voltak az első szavai szabadlábon Tan Seet Engnek (a nemzetközi fogadási csalássorozat fejét ismerői Dan Tanként emlegetik).

Az 51 éves szingapúri férfit egy hete kiengedték a börtönből, ahová 2013 szeptemberében került. A német Der Spiegel azonban úgy értesült, hogy egy hét múltán újra a hűvösön találta magát. Két kérdés is fölmerül: miért jöhetett ki, és miért került máris vissza?

Támadható volt a lecsukása

A fél (?) Európa labdarúgását megmérgező bundamaffia fejét 2011-ől körözte az Interpol, és két éve egy 1955-ös törvény alapján zárták be. Ezt még javában a brit koronagyarmati időkben hozták elsősorban drogbárók, maffiavezérek ellen.

A törvényre hivatkozva bárkit különösebb jogi eljárás nélkül bebörtönözhetnek, ha úgy találják, hogy fenyegeti a közbiztonságot. Egy bíró éppen arra hivatkozva engedte szabadon Dan Tant, hogy a külföldön elkövetett csalássorozat úgysem zavarja a városállam rendjét.

Nagy volt a nyomás

Igen ám, de a szabadon bocsátása híre világszerte óriási felháborodást keltett. A korábbi Interpol-vezető, Ronald Noble a Twitteren ágált a döntés ellen, de a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) és több korrupcióellenes szervezet is kifejezte a nemtetszését. Ez a nyomás is közrejátszott a bundakeresztapa újbóli lecsukásában, amelyet az ügyvédei meglepetten fogadtak.

A Spiegel szerint a szingapúriak azért is léptek sürgősen, mert ázsiai sportközponttá akarnak válni. A Forma-1-es futam, vagy éppen a rangos tenisztornák rendezőjeként is vigyázniuk kell a nemzetközi megítélésükre a sportvilág tán legnagyobb csalója ügyében.

Budapestre is várnák

Dan Tan viselt dolgaival több nemzetközi bíróság is foglalkozik. A sportfogadások manipulálására szervezett bundamaffia fejét tucatnyi európai országban vádolják csalással. Csak Olaszországban és Magyarországon több mint 60 mérkőzést befolyásolhattak az emberei, a hazai bundaperben is ő az elsőrendű vádlott.

És ezeket olvastad már?