OLDALVONAL

Lanzafame koppant, Puskás miatt kell nevet és számot változtatnia

Még Del Pierónak sem jött volna össze. 19 évvel ezelőtt dőlt el minden. Csak irigykedhet Dubecz Jánosra a Honvéd régi-új sztárigazolása.
  • Szerző: vav

Az FTC-nél hordott száma helyett, Kispestre újra visszatérve a 9-es lesz Davide Lanzafame hátán.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: honvedfc.hu

A futballban mágikusnak számító 10-es mezt ugyanis a Honvéd csaknem két évtizede örökre visszavonultatta. Márpedig Puskás Ferenc emléke számára is szent és sérthetetlen.

A Honvédhoz már másodszor visszatért Lanzafaménak az Instagramon is meg kellett változtatnia a nevét (a lanzadavi10official hétfő óta: lanzadavi9official).

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

First day with the new teammates. Let's try to write again the story together!?⚫ #csakakispest @bphonvedfcofficial

Lanzafame Davide (@lanzadavi9official) által megosztott bejegyzés, Aug 13., 2019, időpont: 2:37 (PDT időzóna szerint)

 

A címében eddig szereplő 10-est tán még Lionel Messinek sem adnák oda, ha ez lenne az egyetlen feltétele az argentin világsztár Kispestre igazolásának. A klub legendája, Puskás Ferenc előtt tisztelegve ugyanis 2000 nyarán visszavonultatták a mágikus mezszámot. Így az utolsó „szerencsés”, Dubecz János óta senki sem léphetett Puskás vagy éppen Détári Lajos örökébe.

Sok szerencsét és jó futballistákat kívánok egyesületemnek

– mondta annak idején Puskás Öcsi bácsi meghatottan a Bozsik-stadionbeli fogadáson, az utolsó 10-es számú Kispest-mezzel a kezében.

A szimbolikus tiszteletadásnak néhány éve egyszer már volt jelentősége. Öt évvel ezelőtt a Honvéd akkori olasz sportigazgatója, Fabio Cordella a világbajnok Alessandro Del Pierót akarta Kispestre csábítani.

A szurkolói körökben kétes megítélésű menedzser mindent bedobott, olasz sajtóhírek szerint még a 10-es mezszámot is felajánlotta a Juventus-ikonnak. Lett erre nagy felzúdulás a Honvéd-drukkerek részéről, mire Cordella visszakozott: elmondása szerint „Del Piero nem tartana igényt Puskás Ferenc régi mezszámára”, inkább 7-es lenne, mint az olasz válogatottban.

Fotó: AFP

A szenzációs átigazolásból aztán persze nem lett semmi, Del Piero rövid indiai kalandja után inkább visszavonult. A Honvéd 7-es mezét két évvel később már egykori Juve-beli csapattársa, Lanzafame viselte. A 10-es viszont továbbra is tabu bárki számára.

Mindig más mezszámmal játszik

Olasz klubjaiban és az U21-es válogatottban is legtöbbször a 7-es mezszámot kapta Lanzafame, de nevelőegyesületében, a Juventusban például 20-as volt. Az első magyarországi időszakában (2013 tavaszán) aztán 11-esben vezette bronzéremig a Honvédot, majd a visszatérése után (2016-18) a 7-es mezben lett magyar bajnok, gólkirály és az év legjobb játékosa.

Tavaly az FTC-nél a 10-es számot kapta, de most Kispesten – ahol jelenleg Batik Bence a 7-es – a 9-es mez lett az övé.

Csak a 10-es hiánya állandó

A 10-es mez visszavonultatása, 2000 júliusa óta sok minden történt a Honvédnál. Puskás Ferenc lassan 13 éve elhunyt, klubja és szurkolói pedig többször megjárták a mennyet és a poklot. Azóta 31 vezetőedző ült hosszabb-rövidebb ideig a kispadon; a Kispest-Honvédot rég átkeresztelték Budapest Honvédra; 2003-ban története során először kiesett az NB I-ből, de kétszer nyert Magyar Kupát (2007, 2009), és 24 év várakozás után bajnoki címet is (2017); és javában épül az új Bozsik-stadion.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?