OLDALVONAL

Maradona kispályás, ők tolták nagyban a drogot

Maradona és Mutu kismiska hozzájuk képest. Futballisták és bírók, akik dekázás helyett kiló-, sőt tonnaszámra csempészték a kábítószert.
  • Szerző: VaV

Foci és drog: mindkettő a világ minden táján kelendő „árucikk”. Sajnos mégsem kizárólag ez a közös bennük. Nem is csak Diego Maradona, Adrian Mutu, vagy éppen az idehaza kábítószerrel való visszaélés miatt lecsukott Bácsi Sándor a kapocs.

A minap a %% már beszámolt a kolumbiai válogatott vb-selejtezőire tartó szurkolói buszokban talált 575 kilogrammos kokainszállítmányról.

De messze nem ez volt az eddigi legnagyobb vagy legőrültebb drogfogás! Futballisták, sőt játékvezetők is lebuktak már. Íme, a sportággal kapcsolatos legemlékezetesebb, legnagyobb (fehér) port felvert botrányok.

A világ legrosszabb bírója

A futball történetének egyik legpofátlanabbul csaló bírója, Byron Moreno is 5 éve bukott le. A kolumbiai spori 6 kiló heroint próbált becsempészni az alsógatyájában az Egyesült Államokba.

Hat kiló drog? Már a 2002-es vb-n is volt nála annyi, csak nem a gatyájában, hanem a szervezetében

- reagált a hírre az olaszok 2006-ban már világbajnok kapusa, Gianluigi Buffon.

Moreno az előző, 2002-es tornán az olaszok kárára segítette a legjobb nyolc közé a rendező Dél-Koreát. Odahaza is alkotott a pályákon, volt, hogy 20 meccsről eltiltották az átlátszó csalásai miatt.

A drogcsempészés miatt 2,5 évre csukták le. A rács mögött állítólag népszerűbb volt, mint a lelátókon: megszervezte a börtönbajnokságot, de a bíráskodást ezek szerint másra hagyta.

 

Aranyazott kokaintrófea

2010 elején, egy kolumbiai kartell a közelgő világbajnokságot igyekezett kihasználni. A győztesnek járó trófeát 11 kilogramm kokainból formázták meg, és a 36 centiméter magas „alkotást” be is aranyozták.

Balszerencséjük éppen a foci népszerűségéből eredt: a bogotai repülőtér őrei a magasba akarták tartani a vb-trófeát – ekkor vették észre a keresőkutyák a mintegy 40 ezer eurós turpisságot.

 

Tonnás drogfogás

Kilenc-kilenc évet kapott három, 2009-ben elcsípett profi focista. Az akkor már játékosügynökként ténykedő szerb Predrag Sztankovics, a spanyol Carlos de la Vega Díazzal (Rayo Vallecano) és Txutxival (Athletic Bilbao) együtt, nagy tételben csempésztek drogot.

Egy 32 millió eurót érő, 950 kilós szállítmánnyal buktak le, a kokaint szélmalomalkatrészekbe rejtve vitték Dél-Afrikából Spanyolországba.

 

Bayern-ölőből lett csempész

Mégsem ők, hanem a német Kevin Hansen tartja a mennyiségi rekordot, legalábbis a focisták körében. Az egykor óriási tehetségként kezelt rostocki középpályás 2002-ben még Bayern elleni góllal debütált a Bundesligában.

Mégsem a pályán lett világhírű: sok sérülés után, 30 évesen már a hamburgi amatőrcsapat, a Hamm United játékosaként az ő nevéhez kötötték Németország valaha volt legnagyobb drogzsákmányát.

A Los Paraguayos nevű banda fejeként írtak róla, amely Paraguayból 40 millió euró értékben, 1,33 tonna kokaint csempészni volna be Európába. Később kiderült: ő csak egy fogaskerék volt a bűnszervezet gépezetében.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?