OLDALVONAL

Elárulta a dörzsölt menedzser: Roberto Mancininek köszönhetjük Marco Rossit

Az olasz szövetségi kapitány keze is benne volt, hogy Rossi a Honvédhoz jött. Kamuzott, vagy stikában tényleg összedolgoztak a Manchester Citynél?
  • Szerző: Ripost

Az Európa-bajnokság csoportkörében a legjobb teljesítményt nyújtó olasz válogatott és a továbbjutásról az utolsó percekben lecsúszott magyar nemzeti csapat szövetségi kapitányait nem csak a nemzetiségük köti össze. Azt sokan tudják, hogy Roberto Mancini és Marco Rossi 1993 és 1995 között együtt játszott az akkoriban olasz élcsapatnak számító Sampdoriában. Az sem titok, hogy húsz évvel később Rossi edzője volt Kispesten a világsztár egyik fiának, Andrea Mancininek. Arra viszont most derült fény: az akkoriban a Manchester Cityt vezető sztártréner keze is benne volt, hogy Rossi 2012-ben a Honvéd szakvezetője lett.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Marco Rossinak különleges megtiszteltetés a magyar válogatott kispadja

Rossi a korábbi csapattárs Mancini közbenjárására maradhatott edző
Fotó: Szabolcs László / Ripost

Az edzőként hazájában csak harmad- és negyedosztályú klubokig jutott, az ottani viszonyoktól megcsömörlött Marco Rossi akkor már arra készült, hogy szakít a futball világával. Tanfolyamot végzett, hogy a testvére könyvelőirodájában dolgozhasson. Ekkor véletlenül összetalálkozott Fabio Cordellával egy olasz barátja budapesti pizzáriájában. Közös ismerősük beajánlotta a kispesti klub menedzserének.

„A Honvéd arra kért fel, hogy keressek nemzetközi tapasztalattal bíró, több nyelven beszélő edzőt. Hemingway úr (George F. Hemingway akkori Honvéd-tulajdonos – a szerző) költekezés nélkül akart jobb eredményeket elérni, mint a korábbi években”

- mesélte egy olasz fociportálnak a világvándor Cordella.

„Miután különböző okok miatt csak a harmadik és negyedik osztályban volt edző, nem volt könnyű meggyőzni az amerikai-magyar tulajdonost. Marco Rossinak köszönetet kéne mondania nekem és mindenekelőtt Roberto Mancininak azért, hogy most egyáltalán edző. Mancini ugyanis szívességet tett nekem: elmondta, hogy három éve nem hivatalosan együttműködnek a Manchester Citynél”

- utalt arra a minden hájjal megkent olasz sportvezető, hogy Hemingwayt a City-tanácsadói szereppel győzték meg Rossi alkalmasságáról.

Roberto Mancini 2013-ban a kispesti Bozsik-stadionban

Mancini a Bozsik-stadion lelátóján 2013-ban, amikor fia a Rossi-féle Honvédban játszott
Fotó: MTI

A folytatás már ismert: Marco Rossi rögtön az első magyarországi évében dobogóig, majd egy megszakítás után Kispestre visszatérve, 2017-ben 24 éve várt bajnoki címig vezette a gyerekkora óta tisztelt Honvédot. Aztán egy sikeres dunaszerdahelyi szezon után a magyar válogatott szövetségi kapitánya lett, s ebben a tisztében is olyan jól végzi a munkáját, hogy már a világ legjobb szakemberei közé sorolják.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?