OLDALVONAL

Mélyütés a magyar focikluboknak: így alakítja át a kupákat az UEFA

Egy lépés előre, kettő hátra? Az Európa-liga helyett csak a ZS-kategóriás sorozatban indulhatnak a csapataink.
  • Szerző: vav

Európa Konferencia-liga lesz a 2021/22-es szezontól induló harmadik kontinentális klubsorozat elnevezése – jelentette be végrehajtó bizottságának keddi, ljubljanai ülése után az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA).

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Getty Images

Aleksander Ceferin, az UEFA elnöke elmondta, hogy az új versenyben – akárcsak a Bajnokok Ligájában – 32 csapat indulhat majd, ezzel párhuzamosan az Európa-liga mezőnyét is leszűkítik a mostani 48-as létszámról 32-esre.

A meccsek kezdési időpontjainál (18.45, 21.00) több részletet egyelőre nem árultak el az új sorozatról, de korábbi hírek szerint ez a magyar klubcsapatok számára nem egyértelműen jó hír, sőt! Jó sorsolással talán (!) kicsit könnyebb lehet ugyan bejutni az Európa Konferencia-liga főtáblájára – nyilván ezzel fogják kábítani az így az európai elit futballjából még inkább kiszorított a kis országok képviselőit -, viszont vélhetően kevesebb bevételt hoz.

Ráadásul az eggyel rangosabb Európa-ligában csak a bajnokcsapatunk szerepelhet, ha a BL-selejtezők megfelelő fordulójában kiesve oda „ejtőernyőzik”. A többi magyar kupainduló viszont az eddigi El-selejtező helyett csak az új, harmadik számú kupasorozat kvalifikációjában szerepelhet, sokkal gyengébb mezőnyben. Az Európa-ligában ugyanis csak az UEFA ötéves összevetésében első 15 ország csapatai indulhatnak, a 16-55. közöttieknek marad az Európa Konferencia-liga. A koefficiensek szerint ezen a listán jelenleg a 33. a magyar foci.

És ezeket olvastad már?