OLDALVONAL

Nagy siker, történelmet írt a világbajnok magyar úszó

A világbajnok Rasovszky Kristóf a kanadai Lac Meganticban rendezett 10km-es viadalon is elsőként ért a célba, így 2012 óta az első férfiversenyző, aki három egymást követő Világkupa-viadalon tudott győzni, így szinte biztosra vehető, hogy megnyeri az összetettet is.
  • Szerző: ST

Rasovszky Kristóf ezzel a sikerrel minitörténelmet írt, a Világkupa-sorozat históriájában ugyanis 2011 óta szerepel a két „hidegvizes” kanadai viadal a programban, de eddig egyetlen férfiúszó sem tudta „leduplázni” két hét alatt Lac-St. Jeant és Lac Meganticot – ez most neki sikerült elsőként.

"Rendben ment minden, eléggé hullámos volt a víz, amivel nagy baj nincs is, ilyen a mi sportágunk. Próbáltam volna hátul menni, de két kilométer után éreztem, ez nem az én taktikám, nem tudom, mi történik elöl, és ez zavart, úgyhogy gyorsan felegerésztem magam az élbolyba, a második helyre. Aztán amikor hat kilométernél frissítettem, utána hirtelen az élen találtam magam, és innentől nem akartam ezt a pozíciót feladni. Az utolsó egy kilométert kellett igazán megnyomni, mert az egyetlen bójás forduló a végén nagyjából százötven méterrel a cél előtt van, és tudtam, ha ott elsőnek tudok fordulni, akkor már csak kicsit kell kibírni a végéig. És ez be is jött"

- mondta el Rasovszky.

Rasovszky az első férfiversenyző 2012 óta, aki három egymást követő Világkupán diadalmaskodni tudott (a két kanadai viadal előtt Balatonfüreden nyert) – ezt megelőzően a görögök olimpiai ezüstérmese, Szpiridon Gianniotisz triplázott, ő a szezon első három viadalát nyerte meg hét éve.

Újabb győzelmével Rasovszky toronymagasan vezeti az összetett versenyt, gyakorlatilag a hátralévő három állomásból kettőn elég elindulnia, az elért helyezésektől függetlenül gyaníthatóan így is övé lesz az 50 ezer dolláros fődíj. Idei mérlege: öt verseny, öt dobogós helyezés (három arany, egy ezüst, egy bronz) – egyetlen riválisa sem tudott hasonlót produkálni ebben a szezonban.

És ezeket olvastad már?