Létrehozva: 2016.04.01.

Ne ma ünnepeld Puskást, ha tiszteled!

Öcsi bácsi pénteken lenne 89 éves, de csak szombaton ünnepelne. Amíg tudatánál volt, az egész világot átverte. Csak a betegsége idején leplezték le.

Nem csak fociválogatottunk jelenkorának legnagyobb egyénisége, Király Gábor, de a Goal.com játékán a világ focilegendáinak legjobbjának választott Puskás Ferenc is április 1-jén született. Az Aranycsapat kapitánya ma 89 éve jött világra - csakhogy egyre kevesebben tudják: a születésnapját mindig április 2-án ünnepelte!

Sokáig a lexikonokban, életrajzokban, hivatalos kiadványokban is másodika szerepelt a születési dátumaként. Hogy miért? Mert elseje a bolondok napja.

A Puskás című, 2005-ös életrajzi könyvből kiderül: Öcsi bácsi felesége, Erzsébet asszony látta a születési anyakönyvi kivonatban április 1-jét. A „hamisítás” vagy maga Puskás, vagy az édesanyja ötlete lehetett.

Ha utóbbi az igaz, akkor már Öcsi gyerekkorában eltolta a születésnapot, hogy megvédje fiát a cukkolásoktól, aki így sokáig nem is tudta, hogy valójában 1-jén született. Ugyanakkor az is elképzelhető, hogy a vagány, nagyszájú focista már az öltözőkben szokásos zrikálódás miatt kezdte megtagadni a valós dátumot.

Ennek már csak az is az oka lehetett, hogy Kispesten az ugratásokban legnagyobb ellenfelének bizonyult Czibor Zoltánt éppen Puskás nevezte előszeretettel „Bolondnak”. Nem akármilyen muníció lett volna a szélső számára, ha tudja, hogy Öcsi bolondok napján született.

A súlyos betegség idején bekövetkezett „leleplezés” óta a hivatalos születési dátum tehát 1927. április 1., így a megemlékezések többségét is mára időzítették. A puskas.com cikke szerint a kispesti önkormányzat a KöKi Terminál melletti Puskás-szobornál, a róla elnevezett felcsúti akadémia és intézet pedig a sírjánál, a Szent István Bazilikában tart koszorúzást, míg a felcsúti növendékek gyertyagyújtással emlékeznek rá.

A felsorolásból kimaradt, de a Honvéd-szurkolók Kispesten, a Puskás Ferenc utcában található Bozsik stadionban sem feledkeznek meg a klub legnagyobb alakjáról. Április 2-án, a Videoton elleni bajnoki meccs előtt és közben emlékeznek meg Kispest legendájáról, aki a lelátók mellett állt házak egyikében nőtt föl.

Itt nem a Puskás márkanév jogtulajdonosai, hanem a tőlük független Puskás Ferenc Alapítvány a szervező. Ennek munkájában 1989-től az alapító-névadó Puskás személyesen is részt vett, amíg az egészségi állapota ezt megengedte. Az ő szervezésükben tehát  április másodikát ünneplik születése napjaként, amint ahhoz Öcsi bácsi mindig is ragaszkodott.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Magyar Péter baklövésén röhög az internet

borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

magyarnemzet.hu

Brutális, akár 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk hazánkban is

ripost.hu

Válassz egy holdat és kiderül, mi a legnagyobb titkod

origo.hu

Hugh Grant elárult pár titkot a közelgő Bridget Jones-filmről

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

ripost.hu

Áll a bál az X-Faktor körül, még saját mentora is a műsort szapulta

ripost.hu

Zokogásban tört ki az időutazó: borzalmas jövő vár ránk

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OLDALVONAL

Kritikus hangok, Dárdaiéknál óriási változás fenyeget

OLDALVONAL

Gödörben a Fradi csatára, meddig tart a góltalanság?

OLDALVONAL

Gulácsi, vagy Dibusz? Király Gábor is megszólalt az országot izgató kérdésben

OLDALVONAL

„Az is jöjjön, akinek nincs jegye” - Megszállják a magyarok Németországot az Eb-n

OLDALVONAL

„Az ő hiánya miatt estünk ki" - Kártérítést követelnek az elhunyt focista miatt

OLDALVONAL

„Megvan bennem a vágy” – Marco Rossi dörzsölheti a tenyerét, komoly ajánlatot kapott

OLDALVONAL

A verseny előtt kapott szívrohamot a sikeres sportoló, nem tudták megmenteni

OLDALVONAL

Kapás Boglárka drámai vallomása: „Ez egy gyászfolyamat”