OLDALVONAL

Hertha: ha a focistánk zaklat valakit, az belefér, a Petry-interjú nem

Ellentmondásos dokumentum lehet a Hertha Berlin etikai kódexe...
  • Szerző: SK

Mint ismert, a Hertha fociklub kirúgta tegnap magyar kapusedzőjét, Petry Zsoltot, mert olyasmit tett, „ami nem összeegyeztethető a klub értékeivel”.

(Azaz a Magyar Nemzetnek interjút adott, melyben konzervatív emberként elmondta véleményét többek között Európa migránspolitikájáról.)

Sok minden más azonban simán összeegyeztethető a klub értékeivel, melyek közül a legfontosabbak a vezérigazgató, Carsten Schmidt szerint: a sokszínűség és a tolerancia.

Ilyen tolerálható tett például az, ha egy játékosuk a péniszét küldözgeti fiatalkorú lányoknak.

A török származású Sinan Kurt, akit a német foci egyik legnagyobb tehetségének tartottak, a Bayerntől érkezett a Herthához. A játékos ellen az államügyészség 2016 októberében vádemelést nyújtott be. A vád szerint a 20 éves Hertha-focista a péniszéről készült fotókkal zaklatott tizenéves lányokat. Egyik áldozatának a szülei feljelentést tettek, a Bild akkori cikke szerint az ügyészség 25 napra rács mögé dugta volna, de végül ezt kiválthatta 800 euróval, valamint kapott még egy 20 ezer eurós bírságot is.

Na és hogyan reagált erre a „sokszínű” és „toleráns” Hertha Berlin?

Hát, hallgatott.

Egy ideig „a nyomozásra” és a „folyamatban lévő ügyre” való tekintettel nem nyilatkoztak, majd később, az ügy lezárultával sem szólaltak meg. Kurt még további két évig a játékosuk maradt, klasszikus balhés botrányhős figura lett belőle, akiről Dárdai Pál vezetőedző többször is elmondta, hogy mentálisan alkalmatlan a profi sportra. Az egykor a jövő világsztárjának tartott Kurt ma a szlovák Nyitra játékosa.

A török származású Kurt óriási tehetség volt. Eltékozolta...
Fotó: AFP

A támadó 2019 elejéig a Hertha alkalmazottja maradhatott, a klub nem büntette meg. Petry Zsolt, aki évekig tisztességgel szolgálta a berlini klubot, a konzervatív véleménye miatt lett egyik napról a másikra munkanélküli.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?