Létrehozva: 2021.07.10.

Kiderült, egy igazi őrültnek köszönhetjük Marco Rossit

Legendás szaktekintély fertőzte meg Rossit az edzősködés fanatikus szeretetével. Rangos társaságba került, Simeone, Pochettino és Guardiola mellé.

Az argentin válogatottal nyert olimpiai bajnoki cím ellenére, a trófeái száma alapján messze nem a világ legeredményesebb futballedzője Marcelo Bielsa, mégis óriási hatással van a sportágra. A világszerte tisztelt, mégis az „El Loco” (Az Őrült) ragadványnéven emlegetett argentin szaktekintély korábbi játékosainak több mint a fele – 163 exfocista! – lett edző. Köztük egy olyasvalaki is, aki Magyarországon lett a nulláról Európa-szerte csodált tréner: Marco Rossi – olvasható a Ripost7 hetilap legújabb számában.

Marco Rossi bálványozza egykori edzőjét, Marcelo Bielsát
Fotó: Ripost

Miként az egykori Brescia- és Sampdoria-játékos Rossi, a nála kilenc esztendővel idősebb (rövidesen 66 éves) Bielsa is hazájában elismert, de nem válogatott szintű védő volt. Játszott a Newell's Old Boys csapatában is, mégis már 25 évesen visszavonult és edzőnek állt. Így keresztezhették egymást az útjaik Mexikóban.

Mexikóvárosban találtak egymásra

Az 1995/96-os szezonban, az akkor már a harmincon túl légiósnak állt Rossinak „Az Őrült” Bielsa lett az edzője a Club Américánál. Habár jelenlegi szövetségi kapitányunkat onnan egy év múltán a Bundesligába csábította az Eintracht Frankfurt, de a közös munkájuk mély nyomot hagyott benne. Máig merít mindabból, amit a legendás dél-amerikai mestertől lesett el.

Bielsa ma a Leeds United menedzsere
Fotó: AFP

„Számomra ő a viszonyítási pont. A megismerkedésünkkor rögtön rádöbbentem, hogy már-már rögeszmés az edzői szerepben, ami azóta már az enyém is. Akkor először láttam valakit így megközelíteni a szakmát. Ez mélyen megmaradt bennem, soha nem felejtem el, és időközben én is átéltem azt a szenvedélyt és azokat az érzelmeket, amiket közvetített felénk”

– áradozott megszállottként dolgozó példaképéről Marco Rossi.

Világhírű tanítványok sorában Rossi

Szövetségi kapitányunk nincs ezzel egyedül. A Telegraph nemrég bámulatos statisztikát közölt Bielsáról, aki legkevésbé sem csak azért egyedi, mert képes a pálya szélén szinte végigguggolni a meccseket. A megszállott munkamorálja, fura karaktere és főleg a csapatai – most az angol Premier League-ben legutóbb kilencedik Leeds United – elsöprő, olykor önveszélyes támadójátéka miatt is.

A játékosaira gyakorolt hatása vitathatatlan: a már visszavonult, 280 korábbi focistájának közel 60 százaléka, 163 fő kapott kedvet tőle ahhoz, hogy edzőnek álljon. Rossi mellett olyan világhírű trénerek tartoznak ebbe a sorba, mint Diego Simeone (Atlético Madrid), Mauricio Pochettino (PSG) vagy éppen Gerardo „Tata” Martino (korábbi Barcelona-tréner és argentin szövetségi kapitány).

Guardiola imádja, de ez nem kölcsönös

Sőt, olyanok is a tanítványának vallják magukat, akikkel sohasem dolgozott. Ilyen Pep Guardiola is, aki még a barcelonai sikersorozata előtt, 2004-ben az edzősködésre készülve argentínai otthonában kereste föl az akkor évek óta munkanélküli Bielsát, akit máig a világ legjobb edzőjének tart. Hogy miért? Mert korábbi csapattársa, Gabriel Batistuta azt tanácsolta: ha edző akar lenni, előbb találkozzon „Az Őrülttel”!

„Talán őt csodálom a leginkább a labdarúgás világában. Ő a leghitelesebb edző. Egyedülálló, képtelenség utánozni. Ritkán találkozunk, de ha az az öröm ér, hogy eltölthetek vele egy kis időt, mindig nagyon inspirálóan hat rám”

– mondta Guardiola nemrég.

Guardiola (a háttérben) szerint Bielsa a világ legjobb edzője
Fotó: AFP

A mindig szókimondó, legkevésbé sem diplomatikus Bielsa is tiszteli a katalán tréner tudását és eredményeit, de azt sem titkolja, hogy nem szíveli a csapatai hosszas labdatartásra épülő játékát:

„Guardiola akaratlanul ugyan, de nagy károkat okozott a futballnak”

– kritizálta a bajnok Manchester City mesterét.

Róla nevezték el Messi klubjának stadionját

Marcelo Bielsa az edzői pályája kezdetén egy évtizeden át gyűjtötte a tapasztalatokat a Newell's Old Boys utánpótláscsapatai mellett. Aztán kezdő vezetőedzőként rögtön argentin bajnoki címig és Libertadores Kupa-döntőig vezette Lionel Messi nevelőegyesületét. Hogy nem akármilyen nyomot hagyott az éppen az 1993-as távozása után Diego Maradonát szerződtető rosariói klubnál, bizonyítja: a 2009-es felújítása óta Bielsa nevét viseli a stadion.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megdöbbentő bejelentés: félelmetes jelenséget rögzített a NASA napfigyelő műholdja

origo.hu

20+1: amikor a Simpson család előre látta a jövőt!

borsonline.hu

„Mindent elvesztettem, ő volt a társam” – félrediagnosztizálták a 28 éves, a 3 gyermekes édesanyát, belehalt

magyarnemzet.hu

Ajánlásgyűjtés: eltűntek Karácsony Gergely támogatói

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

magyarnemzet.hu

Bekeményítettek a hazai autópályákon, mert amíg szépen kérték, senkit nem érdekelt

origo.hu

Kocsis Máté: Nem az a lényeg, hogy Magyar Péter mit mond, hanem az, hogy a mögötte állóknak mi a céljuk

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 25.: az Ikreknek kivételes találkozást, a Baknak megoldást hoz a csütörtök

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

ripost.hu

Ez a 3 csillagjegy érzi a jövőt, te köztük vagy?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OLDALVONAL

Kritikus hangok, Dárdaiéknál óriási változás fenyeget

OLDALVONAL

Gödörben a Fradi csatára, meddig tart a góltalanság?

OLDALVONAL

Gulácsi, vagy Dibusz? Király Gábor is megszólalt az országot izgató kérdésben

OLDALVONAL

„Az is jöjjön, akinek nincs jegye” - Megszállják a magyarok Németországot az Eb-n

OLDALVONAL

Marco Rossi: Szövetségi kapitány és klubedző egyszerre? Lehetséges!

OLDALVONAL

Folyamatban az akció, lehozhatják Suhajda Szilárd holttestét

OLDALVONAL

„Az ő hiánya miatt estünk ki" - Kártérítést követelnek az elhunyt focista miatt

OLDALVONAL

„Megvan bennem a vágy” – Marco Rossi dörzsölheti a tenyerét, komoly ajánlatot kapott