OLDALVONAL

Kiderült, egy igazi őrültnek köszönhetjük Marco Rossit

Legendás szaktekintély fertőzte meg Rossit az edzősködés fanatikus szeretetével. Rangos társaságba került, Simeone, Pochettino és Guardiola mellé.
  • Szerző: Ripost

Az argentin válogatottal nyert olimpiai bajnoki cím ellenére, a trófeái száma alapján messze nem a világ legeredményesebb futballedzője Marcelo Bielsa, mégis óriási hatással van a sportágra. A világszerte tisztelt, mégis az „El Loco” (Az Őrült) ragadványnéven emlegetett argentin szaktekintély korábbi játékosainak több mint a fele – 163 exfocista! – lett edző. Köztük egy olyasvalaki is, aki Magyarországon lett a nulláról Európa-szerte csodált tréner: Marco Rossi – olvasható a 7 hetilap legújabb számában.

Marco Rossinak különleges megtiszteltetés a magyar válogatott kispadja

Marco Rossi bálványozza egykori edzőjét, Marcelo Bielsát
Fotó: Ripost

Miként az egykori Brescia- és Sampdoria-játékos Rossi, a nála kilenc esztendővel idősebb (rövidesen 66 éves) Bielsa is hazájában elismert, de nem válogatott szintű védő volt. Játszott a Newell's Old Boys csapatában is, mégis már 25 évesen visszavonult és edzőnek állt. Így keresztezhették egymást az útjaik Mexikóban.

Mexikóvárosban találtak egymásra

Az 1995/96-os szezonban, az akkor már a harmincon túl légiósnak állt Rossinak „Az Őrült” Bielsa lett az edzője a Club Américánál. Habár jelenlegi szövetségi kapitányunkat onnan egy év múltán a Bundesligába csábította az Eintracht Frankfurt, de a közös munkájuk mély nyomot hagyott benne. Máig merít mindabból, amit a legendás dél-amerikai mestertől lesett el.

Bielsa ma a Leeds United menedzsere

Bielsa ma a Leeds United menedzsere
Fotó: AFP

„Számomra ő a viszonyítási pont. A megismerkedésünkkor rögtön rádöbbentem, hogy már-már rögeszmés az edzői szerepben, ami azóta már az enyém is. Akkor először láttam valakit így megközelíteni a szakmát. Ez mélyen megmaradt bennem, soha nem felejtem el, és időközben én is átéltem azt a szenvedélyt és azokat az érzelmeket, amiket közvetített felénk”

– áradozott megszállottként dolgozó példaképéről Marco Rossi.

Világhírű tanítványok sorában Rossi

Szövetségi kapitányunk nincs ezzel egyedül. A Telegraph nemrég bámulatos statisztikát közölt Bielsáról, aki legkevésbé sem csak azért egyedi, mert képes a pálya szélén szinte végigguggolni a meccseket. A megszállott munkamorálja, fura karaktere és főleg a csapatai – most az angol Premier League-ben legutóbb kilencedik Leeds United – elsöprő, olykor önveszélyes támadójátéka miatt is.

A játékosaira gyakorolt hatása vitathatatlan: a már visszavonult, 280 korábbi focistájának közel 60 százaléka, 163 fő kapott kedvet tőle ahhoz, hogy edzőnek álljon. Rossi mellett olyan világhírű trénerek tartoznak ebbe a sorba, mint Diego Simeone (Atlético Madrid), Mauricio Pochettino (PSG) vagy éppen Gerardo „Tata” Martino (korábbi Barcelona-tréner és argentin szövetségi kapitány).

Guardiola imádja, de ez nem kölcsönös

Sőt, olyanok is a tanítványának vallják magukat, akikkel sohasem dolgozott. Ilyen Pep Guardiola is, aki még a barcelonai sikersorozata előtt, 2004-ben az edzősködésre készülve argentínai otthonában kereste föl az akkor évek óta munkanélküli Bielsát, akit máig a világ legjobb edzőjének tart. Hogy miért? Mert korábbi csapattársa, Gabriel Batistuta azt tanácsolta: ha edző akar lenni, előbb találkozzon „Az Őrülttel”!

„Talán őt csodálom a leginkább a labdarúgás világában. Ő a leghitelesebb edző. Egyedülálló, képtelenség utánozni. Ritkán találkozunk, de ha az az öröm ér, hogy eltölthetek vele egy kis időt, mindig nagyon inspirálóan hat rám”

– mondta Guardiola nemrég.

Guardiola (a háttérben) szerint Bielsa a világ legjobb edzője

Guardiola (a háttérben) szerint Bielsa a világ legjobb edzője
Fotó: AFP

A mindig szókimondó, legkevésbé sem diplomatikus Bielsa is tiszteli a katalán tréner tudását és eredményeit, de azt sem titkolja, hogy nem szíveli a csapatai hosszas labdatartásra épülő játékát:

„Guardiola akaratlanul ugyan, de nagy károkat okozott a futballnak”

– kritizálta a bajnok Manchester City mesterét.

Róla nevezték el Messi klubjának stadionját

Marcelo Bielsa az edzői pályája kezdetén egy évtizeden át gyűjtötte a tapasztalatokat a Newell's Old Boys utánpótláscsapatai mellett. Aztán kezdő vezetőedzőként rögtön argentin bajnoki címig és Libertadores Kupa-döntőig vezette Lionel Messi nevelőegyesületét. Hogy nem akármilyen nyomot hagyott az éppen az 1993-as távozása után Diego Maradonát szerződtető rosariói klubnál, bizonyítja: a 2009-es felújítása óta Bielsa nevét viseli a stadion.

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Illatos karácsonyi sütemények
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?