OLDALVONAL

Sosem találnád ki, mi a hivatalos nyelv a magyar fociválogatottnál

Ez a német-magyar újonc, Willi Orban nagy szerencséje! A védő már magolja a Himnuszt, de...
  • Szerző: vav

Nem sok változtatást tervez Marco Rossi szövetségi kapitány a görögök elleni hazai győztes csapatán, de a német sportsajtó szerint az újoncként behívott Willi Orban – avagy a Németországban született, kettős állampolgár Orbán Vilmos Tamás – a péntek esti, athéni „visszavágón” akár rögtön a kezdő tizenegy tagja lehet.

Az RB Leipzig 15 millió euróra (4,9 milliárd forint) taksált Bundesliga-sztárja gyorsan vezéregyéniséggé válhat a nemzeti csapatban. Mindenesetre a magyar himnusz szövegét már nagyban magolja.

Néhányszor még meg kell hallgatnom, hogy én is a többiekkel tudjam énekelni

– idézte a 25 éves védőt a Sid német hírügynökség.

"A magyar tudásom nem tökéletes. Gyerekként egész jól beszéltem, de azóta sokat felejtettem"

– mondta a válogatott új sztárja, aki magyar apától Kaiserslauternben született, de ötéves kora (a szülei válása) óta lengyel anyjával élt.

"Most igyekszem feleleveníteni, hogy tudjak beszélgetni a srácokkal. Egyelőre jó, hogy az olasz edzőnk miatt az öltözőben angolul mennek a megbeszélések."

Orban beilleszkedését a közösségbe és a csapatba is nagyban segíti, hogy Lipcsében régóta együtt játszik a kapus Gulácsi Péterrel. Belső védőként az ő összeszokottságuk az egyik legfontosabb, ami pedig a többieket illeti, nem elsősorban a közös nyelven múlik egymás megértése.

A nyelvi kérdés talán kevésbé meghatározó a futballban, mint az összeszokottság. A tapasztalatom azonban segíthet, hiszen van már mögöttem néhány fontos nemzetközi mérkőzés. Kész vagyok játszani, ha a szövetségi kapitány bizalmat szavaz nekem. A klubhoz képest egészen más, érzelmektől átfűtött dolog a nemzeti csapatban szerepelni, ezért különösen motivált vagyok

– mondta Orban „Vili”.

Vegyül a magyar vér

Az utóbbi években a világ legsikeresebb válogatottjaiban – a némettől a belgáig, a franciától a spanyolon át az argentinig – szerepeltek máshol született és befutott sztárok. Ha nem is svájci vagy német mennyiségben, de a magyar válogatott „vére” is frissül. Az olasz szakmai stáb mellett több játékos is a magyartól eltérő szemlélettel, gondolkodásmóddal és adottságokkal segítheti nemzeti csapatunkat.

Honosítottként a félig lengyel, de születésétől németként szocializálódott Willi Orban mellett a 2011 óta a Vidit erősítő brazil-magyar Vinícius Paulo, és a 14 éves kora (2009) óta a Honvédot szolgáló szerb-magyar Holender Filip is pluszt adhat, de később reménykedhet az újabb behívóban a magyar anyától Nigériában született FTC-védő, Otigba Kenneth is.

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Kókuszkocka, ami nem száraz hatású
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?