OLDALVONAL

Magas sugárzás miatt aggódnak az olimpiai lángváltó rajtjánál

Az olimpiai lángváltó fukusimai rajtjánál tapasztalható magas sugárzásra hívta fel a figyelmet a Greenpeace.
  • Szerző: ST

A környezetvédelmi szervezet japán ügynöksége szerdán tette közzé méréseit, melyeket október 26-án végzett a 2011-es földrengésben és szökőárban megsérült atomreaktor közelében. Innen indul majd útjára március 26-án a Görögországból Japánba érkező láng. Az adatok szerint bizonyos pontokon a radioaktivitás mértéke 71 mikrosieverte óránként, azaz ha valaki két napnál többet tartózkodik ott, akkor már „megkapja” azt az éves mennyiséget, amelyet egy ember tolerálni képes (évente 2-3000 mikrosieverte).

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: tokyo2020.org

A Greenpeace felhívta a figyelmet arra, hogy ez a mennyiség rövid idejű kitettség esetén nem életveszélyes, de hosszabb idejű ott tartózkodásnál már problémát okozhat. A mérési adatok alapján a sugárzás mértéke 1775-ször nagyobb, mint a 2011 márciusában történt katasztrófát megelőzően. A szervezet szerdán azt is jelezte, hogy elküldték az eredményeiket a környezetért felelős minisztériumhoz, ám nem kaptak választ.

A Reuters megkeresésére a minisztérium egyik képviselője elismerte, hogy már korábban felhívták a figyelmüket a problémára, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy együttműködnek a megfelelő szervezetekkel az ügyben és megtették a szükséges lépéseket a sugárzás mérséklésére.
A sugárzás miatt nem csupán a Greenpeace aggódik. A Koreai Köztársaság például szerdán bejelentette, hogy több élelmiszert, fűszert otthonról szállítanak majd Japánba olimpiai csapatuknak, illetve sugárzást mérő műszereket is beszereznek, és folyamatosan ellenőrzik majd a helyi ételeket.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A vendégváró, amiből egy morzsa sem marad
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?