OLDALVONAL

Üzent a gólkirály legenda, ezt várja a Videotontól

A Videoton egykori csatára, Szabó József tulajdonképpen egymaga elintézte a Partizan Beogradot 1984 őszén. Az utódok csütörtökön az Európa-ligában találkoznak.
  • Szerző: mv

A Videoton korábbi csatára, Szabó József négy gólt vágott az UEFA-kupában a belgrádiaknak, akik alighanem örökre megjegyezték a nevét. Az utódok ma este az Európa-ligában találkoznak, és az egykori gólvágó a %%-nak elemezte az esélyeket.

- Igaz, hogy a Partizan elleni 5-0-s győzelem után azt mondta, ha ezek után kiesnek, visszavonul?

- Nem gondoltam komolyan – mondta a %%-nak a 61 éves Szabó József, aki a székesfehérvári meccsen négy gólt rúgott a Partizan Beogradnak 1984. november 28-án. – A győzelem után a székházban egy újságírónak viccesen azt mondtam, ha 5-0 után kiesünk, abbahagyom a futballt. Másnap címlapon hozták… Ennél is viccesebb volt, hogy a belgrádi visszavágó előtt behívtak az ottani országos tévé stúdióba, és az volt az első kérdésük, hogy tényleg visszavonulok? Teljesen komolyan vették.

- Anno Belgrádban játszották a visszavágót, ezúttal viszont ott kezdődik a párharc a Videotonnak. 

- Most nem lesz néző, és ez nagy előny. Ellenünk 50 ezren szurkoltak a Partizannak. Az ötgólos sikerünk ellenére nagyon bíztak a továbbjutásban, a belgrádi szurkolók hatokat mutogattak nekünk a kezükkel. Öngyújtóval és pénzérmékkel dobáltak minket. Az előző körben 6-2-re kikaptak a QPR-től, a visszavágón viszont 4-0-ra győztek és továbbjutottak. Ebből merítettek erőt. A szünetben 2-0-ra vezetett a Partizan, és a szünet után óriási helyzetet hagytak ki. Könnyen bajba kerülhettünk volna.

- Végül 5-2-es összesítéssel jutottak tovább. Tulajdonképpen egymaga intézte el a Partizant. Ez volt karrierje csúcspontja?

- Rúgtam fontos gólokat, például a következő évben a Malmö ellen, de egyértelműen a Partizan elleni négy gólom a csúcs.

- Mire számít a mostani meccsen?

- Mondanám, hogy kölcsön adnék néhány gólt, de higgye el, tényleg nagyon éles meccset hozott a visszavágónk. Bízom benne, hogy továbbjutunk, szerintem van esélyünk. Ha sikerrel járna a Vidi, akkor újra megmozdulna az ország! Ismét olyan hangulat lenne, mint amikor legutóbb az Európa-liga csoportkörében játszott a csapat.

A Partizan Beograd-Videoton Európa-liga meccset 21 órakor játsszák.

És ezeket olvastad már?