TÜZELŐÁLLÁS

Ez furcsa lesz, sosem látott megnyitóval kezdődik a tokiói olimpia

A tokiói olimpia megnyitója pénteken, magyar idő szerint 13 órakor kezdődik.
címkék:
  • Szerző: Ripost

A szokásos grandiózus megnyitó helyett visszafogott előadással nyitják meg ma 13 órától a tokiói olimpiátírja a Reuters. A mai ünnepség koreográfiája semmiben sem fog hasonlítani a korábban látottakéhoz. A szervezők szerint ehhez hasonló még nem volt, a koronavírus-járvány teljesen átírta az eredeti terveket. Az olimpia megnyitója igazodik a jelenlegi helyzethez.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Pénteken megnyitó: megkezdődik a tokiói olimpia

Pénteken megnyitó: megkezdődik a tokiói olimpia
Fotó: AFP

„Ez egy sokkal józanabb ceremónia lesz. Mindazonáltal gyönyörű japán esztétikával, minden nagyon helyi lesz, de egyúttal szinkronban a mai érzéssel, a valósággal” – mondta Marco Balich, aki a 2016-os Rio de Janeiró-i olimpiáért felelt. „Mindent meg kell tennünk azért, hogy ez az olimpia annak ellenére is teljes legyen, hogy a körülmények miatt egyedülállónak ígérkezik.”

Az előzmények nem a legjobbak, a tokiói olimpia szervezőbizottsága menesztette a mai nyitóünnepség igazgatóját, Kobajasi Kentarót, miután kiderült, hogy 1998-ban, egy komédiaestjén a holokauszttal viccelődött. Hasimoto Szejko, az szb elnöke csütörtökön jelentette be a döntést, azután, hogy nyilvánosságra került egy 23 évvel ezelőtti felvétel, amelyen Kobajasi többek között azt mondta, „játsszunk holokausztosat”.

„Tudomásunkra jutott, hogy Kobajasi úr saját előadásán egy történelmi tragédián gúnyolódott. Őszintén sajnáljuk, hogy egy nappal a megnyitó előtt ilyen lépést kellett tennünk és ezzel aggodalmat keltettünk azokban, akik közreműködnek a megnyitón, illetve gondot okoztunk a tokióiaknak és mindenki másnak az országban” – mondta Hasimoto.

Kobajasi Kentaro korábban egy Japánban nagyon népszerű humoristaduó, a Rahmens tagja volt, mely a Japán tradíciók című rövidfilmsorozatával nemzetközi ismertségre is szert tett.

A nyitóünnepség „csapatából” így néhány napon belül a második vezető beosztású személy vált ki. Ojamada Kejgo zeneszerző ugyanis hétfőn mondott le, miután egy lapinterjúban maga „dicsekedett el” azzal, hogy diákkorában fogyatékkal élő osztálytársait zaklatta.

A tokiói olimpia megnyitója pénteken, magyar idő szerint 13 órakor kezdődik.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?