Létrehozva: 2021.04.19.

Kinyírják a Bajnokok Ligáját, Orbán Viktor is megszólalt

Tizenkét élklub bejelentette a labdarúgó Szuperliga létrehozását. Az alapító klubok 3,5 milliárd eurót kapnak infrastrukturális beruházási terveik támogatására és a koronavírus-járvány hatásainak ellensúlyozására.

Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor üdvözli az UEFA, a labdarúgás európai szervezetének azon álláspontját, amely határozottan kiáll az európai Szuperliga létrehozására irányuló törekvések ellen, és hitet tesz a sportág európai szintű egysége és a szolidaritás elve mellett – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke hétfőn.

Tizenkét európai sztárcsapat Szuperligát alakított
Fotó: AFP

Magyarország meggyőződése, hogy a világ legnagyszerűbb játékának szépségét és emelkedettségét éppen az adja, hogy ez a sportág mindenkié, és nem sajátíthatják ki maguk számára a leggazdagabbak – húzta alá Orbán Viktor. Leszögezte: Magyarország támogatja az UEFA-t és a FIFA-t, valamint az MLSZ-t a szövetségi versenyek integritásának védelme érdekében, akár nemzeti, akár európai szinten.

Az európai szövetség (UEFA) az angol, az olasz és a spanyol tagszövetségével együtt már a hivatalos bejelentés előtt, vasárnap elítélte a Szuperliga létrehozását. Az UEFA súlyos szankciókat helyezett kilátásba és közlése szerint minden erejével igyekszik megakadályozni az új bajnokság elindulását. Az UEFA és a nemzetközi szövetség (FIFA) mellett Boris Johnson brit miniszterelnök és Emmanuel Macron francia elnök is kritizálta a Szuperliga életre hívását.

A Szuperligát hat angol – Manchester United, Arsenal, Liverpool, Tottenham Hotspur, Chelsea, Manchester City -, három olasz – Juventus, AC Milan, Internazionale – és három spanyol sztárklub – Real Madrid, FC Barcelona, Atlético Madrid – hozta létre, elsőszámú vezetője pedig Florentino Perez, a Real Madrid elnöke lett.

„A futball az egyetlen sportág a világon, amelynek több mint négymilliárd követője van. A legnagyobb klubok képviselőiként a mi felelősségünk, hogy megfeleljünk a szurkolók kívánalmainak” – fogalmazott Perez, aki szerint az új bajnokság a labdarúgás minden szintjét segíteni fogja.

„Azért egyesültünk ebben a kritikus pillanatban, hogy átalakítsuk az európai versenyrendszert, és olyan alapot teremtsünk, amely fenntartható a jövőben, jelentősen növelve a szolidaritást” – mondta a Szuperligában alelnökké választott Andrea Agnelli, a Juventus elnöke, aki lemondott az európai klubokat tömörítő szervezetben (ECA) betöltött elnöki posztjáról.

Az ugyancsak alelnök, a Manchester Unitedet vezető Joel Glazer arról beszélt, hogy a Szuperliga új fejezetet nyit az európai futballban, amely biztosítja az első osztályú versenyt és lehetőségeket, valamint a nagyobb pénzügyi támogatást a futball piramisának.

A közleményből kiderül, hogy a húszcsapatos sorozatnak 15 állandó résztvevője lenne, további öt pedig az előző szezon eredményei alapján csatlakozhatna. A mérkőzéseket hétköznap rendeznék, így a résztvevő klubok ugyanúgy szerepelnének a nemzeti bajnokságokban. A tervek szerint augusztusban két tízcsapatos csoportban kezdődnének a küzdelmek, minden együttes kétszer – otthon és idegenben – találkozna valamennyi riválisával, az első három egyenesen a negyeddöntőbe jutna, míg a negyedik és ötödik helyezettek egymással küzdenének meg a fennmaradó két helyért. Onnantól oda-visszavágós alapon folytatódna a sorozat, majd május végén semleges helyszínen tartanák a döntőt.

Az európai szövetség (UEFA) az angol, az olasz és a spanyol tagszövetségével együtt már a hivatalos bejelentés előtt, vasárnap elítélte a Szuperliga létrehozását. Az UEFA súlyos szankciókat helyezett kilátásba és közlése szerint minden erejével igyekszik megakadályozni az új bajnokság elindulását. Az UEFA és a nemzetközi szövetség (FIFA) mellett Boris Johnson brit miniszterelnök és Emmanuel Macron francia elnök is kritizálta a Szuperliga életre hívását.

A bejelentés ellenére a tervek szerint elkezdődik hétfőn az UEFA végrehajtó bizottságának ülése, amelyen döntenének a Bajnokok Ligája 2024-es megújításáról.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kiderült, ekkor lép be Franciaország a háborúba

origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

borsonline.hu

Sokan csak most tudták meg és alig hiszik el, mit jelent valójában a WC kifejezés

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

mandiner.hu

Ezzel a fotóval mondatná le Orbán Viktort Pankotai Lili (FOTÓ)

origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 23.: az Oroszlán megkönnyebbül, a Nyilasnak komoly felismerései vannak

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Örömhírt jelentett be Tóth Vera, Tóth Gabi elsők közt gratulált

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

SPORT

Bugyi és melltartó nélkül válogat az üdítők között a botrányhősnő - Videó

SPORT

Most érkezett: életét veszítette a világ egyik legjobb extrémsportolója

SPORT

Potyogtak a könnyek, mindent megtettek a magyar lányok a vb-döntőben

SPORT

Megrázó videó: villám csapott a meccsen egy focistába

SPORT

Rettenetes hír jött, balesetben halt meg a 24 éves sportoló

SPORT

Már előre fél az olimpiától az Év sportolónője

TÜZELŐÁLLÁS

„Csodát tehet az Eb-n a magyar válogatott" – Hrutka János sokat vár Rossi csapatától

TÜZELŐÁLLÁS

Bekeményítettek a németek az Eb előtt, ez minden magyar szurkolót érint