TÜZELŐÁLLÁS

„Jobb, ha távozik” – Románoktól vár segítséget az eltiltott volt magyar sportlövő

Sidi Péter világ- és Európa-bajnok sportlövő román állampolgár lett. A bukaresti kormány hozta meg a döntést a sportoló ügyében.
  • Szerző: Ripost

A Magyar Sportlövők Szövetsége (MSSZ) májusban függesztette fel Sidi Péter versenyengedélyét, miután versenyzőtársa, Péni István bejelentést tett, miszerint az indiai világkupán valaki jogosulatlanul járt a szobájában, ezért, tehát szabotázs miatt lehetett pozitív a doppingtesztje. A hotel biztonsági kamerájának felvételen ez látható, a szövetség pedig egyértelműsítette, hogy Sidi Péter látható a felvételen. A fegyelmi bizottság első fokon egy évre, másodfokon két évre eltiltotta a versenyektől, edzésektől és mindennemű sporttevékenységtől Sidit.

Sidi felsége, Roxána is sportlövő

Sidi felsége, Roxána is sportlövő
Fotó: nemzeti sport

Mivel az eltiltott sportlövőnek például Romániában is van versenyengedélye, így szemrebbenés nélkül, mondhatni hivatalosan is lövöldözhet a román klub színeiben. Miután felesége, Roxána román, már csak egy kis lépésnek tekinthető, hogy a Magyarországon parkolópályára állított Sidi kérvényezze a román állampolgárságot.

Miután Sidi Péter román lett, felmerül a kérdés, itthoni legnagyobb ellenfelét, az olimpiai előtti botrányt kirobbantó Péni István miként fogadta a hírt. Edzője, Oroszi Edit szerint felkavarta tanítványát az újabb Sidi-lépés, de Istók már nagyon szeretne tovább lépni, s az új kihívásokra koncentrálni.

Arra kértem, csak magával törődjön, ne foglalkozzon az újabb ”meglepetéssel„ – mondta az edző.

Az UTE és a válogatott edzője nem rejtette véka alá véleményét Sidi Péter románná válásáról.

”Szerintem nagyon jó lesz, ha elmegy végre„ – fogalmazott tömören. – ”Így legalább nem zavarja tovább a hazai sportlövők mindennapjait.„

De, vajon találkozhat-e a magyar lövőkkel a versenyeken Sidi Péter, vetődött fel a kérdés.

Oroszi Edit szerint, aki a sportlövők elnökségének is a tagja, egy későbbi elnökségi ülésen hoznak döntést arról, hogy hozzájárulnak-e Sidi Péter román színekben való versenyeztetéséhez.

”Úgy vélem, s ez szigorúan a magán véleményem, hogy az elnök úr, Nagy György nem javasolja majd az engedély kiadását„ – fogalmazott Kissné Oroszi Edit. – ”Az pedig egy egészen másik kérdés, mi lesz akkor, ha az indiai ügyben bebizonyosodik Sidi bűnössége? Akkor pedig súlyos, akár sokéves felfüggesztésre számíthat a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségtől. (WADA)„

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?