Létrehozva: 2020.08.29.

Sztárok a rajtnál, sosem látott mezőnnyel indul a Tour de Hongrie

Az országúti kerékpáros magyar körverseny történetének legerősebb mezőnye áll rajthoz szombaton az esztergomi Bazilika előtt a 41. Tour de Hongrie-n.

Tavaly a világelit alatt a második vonalnak számító prokontinentális istállók közül négy vett részt a magyar viadalon, idén ebből a kategóriából nyolcat láthatnak a szurkolók. A csúcskategóriát jelentő World Tour-sorok közül pedig öt lesz itt, vagyis nem véletlen, hogy Eisenkrammer Károly főszervező úgy vélte, a valaha volt legnagyobb kerékpárversenyt szervezzük Magyarországon.

Sosem látott mezőny indul idén a Tour de Hongrie-n
Fotó: MTI

A nemzetközi szövetség (UCI) 2.1-es kategóriájú viadalán az előzetes rajtlistán 20 csapat 119 versenyzője szerepel, köztük nyolc csapatban lesz magyar kerékpáros, tizenhat itthoni bringás mellett a székely paralimpiai bajnok Novák Károly Eduárd is szerepet kap. Mindkét World Tourban érdekelt magyar kerekes indul: a 2017-ben második Peák Barnabást a Mitchelton-Scott, a tavaly harmadik Valter Attilát a CCC csapatában láthatják a nézők.

Az időfutambajnok Peák saját bevallása szerint jó formában van, és bízik benne, hogy lesz lehetősége megmutatnia magát. Az MTI érdeklődésére hangsúlyozta: előzetes elvárásai nincsenek, mivel a világjárvány okozta kényszerszünet után kevés versenynapja volt, és azt sem tudja, milyen erős lesz a mezőny.

A prokontinentális csapatok magyar kerékpárosa Kusztor Péter (Novo Nordisk) és Pelikán János (Androni Giocattoli-Sidermec), a kontinentális sorokból pedig – mivel a sérülésből lábadozó Fetter Erik hiányzik – kiemelendő az elmúlt esztendőben második Dina Márton (Kometa-Xstra), valamint a friss magyar bajnok Filutás Viktor és a tavalyi ob-n aranyérmes Szarka Gergely (Giotti Victoria Palomar). A magyar válogatottban hat hazai versenyző szerepel, a csíkszeredai Team Novákban pedig indulnak magyar kerékpárosok is és egy székely is ott lesz a csapatban.

Az esztergomi nyitóetap – amely során háromszor mássza meg a mezőny a Két-bükkfa-nyeregig tartó emelkedőt – rögtön komoly erőpróba lesz a résztvevőknek. Ezután két sík szakasz következik, a hajdúszoboszlói és a nyíregyházi befutó is a sprintereknek kedvez, és a negyedik, Kazincbarcikán záruló szakaszon is van esély mezőnyhajrára. A szerdai zárás lesz a királyetap: a hajrában előbb Mátraházáig tekernek fel a versenyzők, majd lejtmenet után ismét nekiveselkednek, és ezúttal 984 méteres magasságig másszák Magyarország legmagasabb hegyét, a Kékestetőt. A több mint 13 millió forint összdíjazású magyar körverseny összetettje nagy valószínűséggel az utolsó emelkedőn fog eldőlni, a dobogóért a jó formában lévő hegyimenők vetélkednek majd.

A tavalyi győztes lett Krists Neilands biztosan nem védi meg a címét, mivel ezúttal az ugyancsak szombaton kezdődő Tour de France-on áll rajthoz. Az utak mentén az elmúlt esztendőkhöz hasonlóan lesz lehetőségük a szurkolásra a nézőknek, akiket a szervezők nyomatékosan kértek a maszkviselésre. A versenypályán kívül idén a járványhelyzet miatt nem lehet majd találkozni a buborékban kezelt kerékpárosokkal, így a korábban megszokott lehetőségek, a rajt- vagy célterületeken begyűjthető aláírások vagy közös fotók ezúttal elmaradnak.

Az öt versenynap alatt hat megyét, húsz várost és összesen 55 települést érintő Tour de Hongrie-t az M4 Sport és az m4sport.hu élőben közvetíti, míg a Eurosporton a Tour de France közvetítései előtt vagy után lesz összefoglaló a viadalról.

A 826 kilométer össztávú Tour de Hongrie programja: 1. szakasz, augusztus 29., szombat: Esztergom-Esztergom, 118 km (szintkülönbség: 1963 m) 2. szakasz, augusztus 30., vasárnap: Debrecen-Hajdúszoboszló, 158 km (565 m) 3. szakasz, augusztus 31., hétfő: Karcag-Nyíregyháza, 182 km (516 m) 4. szakasz, szeptember 1., kedd: Sárospatak-Kazincbarcika, 180 km (1150 m) 5. szakasz, szeptember 2., szerda: Miskolc-Gyöngyös-Kékestető, 188 km (3259 m)

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kiskorú veszélyeztetése és személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt feljelentést tettek Varga Judit interjúja után

origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

metropol.hu

Heti szerelmi horoszkóp: Érdemes óvatosnak lenni, ennek a csillagjegynek még szakítást is hozhat a húsvéti nyuszi

magyarnemzet.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget? – szakértő válaszol

mindmegette.hu

Egyszerűen nagyszerű kevert tésztás húsvéti sütemény

mandiner.hu

Ezzel a fotóval mondatná le Orbán Viktort Pankotai Lili (FOTÓ)

origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

mindmegette.hu

A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

ripost.hu

„Tíz százalék esélyt adtak Petinek a túlélésre” - köhögött, majd mindkét lábát amputálni kellett

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

SPORT

Bugyi és melltartó nélkül válogat az üdítők között a botrányhősnő - Videó

SPORT

Most érkezett: életét veszítette a világ egyik legjobb extrémsportolója

SPORT

Potyogtak a könnyek, mindent megtettek a magyar lányok a vb-döntőben

SPORT

Megrázó videó: villám csapott a meccsen egy focistába

SPORT

Rettenetes hír jött, balesetben halt meg a 24 éves sportoló

SPORT

Már előre fél az olimpiától az Év sportolónője

KIAJOBB

Ez nagyot szólhat, óriási magyar siker jöhet a párizsi olimpián

KIAJOBB

Szoboszlai Dominik a magyar szurkolókkal fotózkodott - Galéria