KIAJOBB

Sztárok a rajtnál, sosem látott mezőnnyel indul a Tour de Hongrie

Az országúti kerékpáros magyar körverseny történetének legerősebb mezőnye áll rajthoz szombaton az esztergomi Bazilika előtt a 41. Tour de Hongrie-n.
  • Szerző: Ripost

Tavaly a világelit alatt a második vonalnak számító prokontinentális istállók közül négy vett részt a magyar viadalon, idén ebből a kategóriából nyolcat láthatnak a szurkolók. A csúcskategóriát jelentő World Tour-sorok közül pedig öt lesz itt, vagyis nem véletlen, hogy Eisenkrammer Károly főszervező úgy vélte, a valaha volt legnagyobb kerékpárversenyt szervezzük Magyarországon.

Sosem látott mezőny indul idén a Tour de Hongrie-n
Fotó: MTI

A nemzetközi szövetség (UCI) 2.1-es kategóriájú viadalán az előzetes rajtlistán 20 csapat 119 versenyzője szerepel, köztük nyolc csapatban lesz magyar kerékpáros, tizenhat itthoni bringás mellett a székely paralimpiai bajnok Novák Károly Eduárd is szerepet kap. Mindkét World Tourban érdekelt magyar kerekes indul: a 2017-ben második Peák Barnabást a Mitchelton-Scott, a tavaly harmadik Valter Attilát a CCC csapatában láthatják a nézők.

Az időfutambajnok Peák saját bevallása szerint jó formában van, és bízik benne, hogy lesz lehetősége megmutatnia magát. Az MTI érdeklődésére hangsúlyozta: előzetes elvárásai nincsenek, mivel a világjárvány okozta kényszerszünet után kevés versenynapja volt, és azt sem tudja, milyen erős lesz a mezőny.

A prokontinentális csapatok magyar kerékpárosa Kusztor Péter (Novo Nordisk) és Pelikán János (Androni Giocattoli-Sidermec), a kontinentális sorokból pedig – mivel a sérülésből lábadozó Fetter Erik hiányzik – kiemelendő az elmúlt esztendőben második Dina Márton (Kometa-Xstra), valamint a friss magyar bajnok Filutás Viktor és a tavalyi ob-n aranyérmes Szarka Gergely (Giotti Victoria Palomar). A magyar válogatottban hat hazai versenyző szerepel, a csíkszeredai Team Novákban pedig indulnak magyar kerékpárosok is és egy székely is ott lesz a csapatban.

Az esztergomi nyitóetap – amely során háromszor mássza meg a mezőny a Két-bükkfa-nyeregig tartó emelkedőt – rögtön komoly erőpróba lesz a résztvevőknek. Ezután két sík szakasz következik, a hajdúszoboszlói és a nyíregyházi befutó is a sprintereknek kedvez, és a negyedik, Kazincbarcikán záruló szakaszon is van esély mezőnyhajrára. A szerdai zárás lesz a királyetap: a hajrában előbb Mátraházáig tekernek fel a versenyzők, majd lejtmenet után ismét nekiveselkednek, és ezúttal 984 méteres magasságig másszák Magyarország legmagasabb hegyét, a Kékestetőt. A több mint 13 millió forint összdíjazású magyar körverseny összetettje nagy valószínűséggel az utolsó emelkedőn fog eldőlni, a dobogóért a jó formában lévő hegyimenők vetélkednek majd.

A tavalyi győztes lett Krists Neilands biztosan nem védi meg a címét, mivel ezúttal az ugyancsak szombaton kezdődő Tour de France-on áll rajthoz. Az utak mentén az elmúlt esztendőkhöz hasonlóan lesz lehetőségük a szurkolásra a nézőknek, akiket a szervezők nyomatékosan kértek a maszkviselésre. A versenypályán kívül idén a járványhelyzet miatt nem lehet majd találkozni a buborékban kezelt kerékpárosokkal, így a korábban megszokott lehetőségek, a rajt- vagy célterületeken begyűjthető aláírások vagy közös fotók ezúttal elmaradnak.

Az öt versenynap alatt hat megyét, húsz várost és összesen 55 települést érintő Tour de Hongrie-t az M4 Sport és az m4sport.hu élőben közvetíti, míg a Eurosporton a Tour de France közvetítései előtt vagy után lesz összefoglaló a viadalról.

A 826 kilométer össztávú Tour de Hongrie programja:

1. szakasz, augusztus 29., szombat: Esztergom-Esztergom, 118 km (szintkülönbség: 1963 m)

2. szakasz, augusztus 30., vasárnap: Debrecen-Hajdúszoboszló, 158 km (565 m)

3. szakasz, augusztus 31., hétfő: Karcag-Nyíregyháza, 182 km (516 m)

4. szakasz, szeptember 1., kedd: Sárospatak-Kazincbarcika, 180 km (1150 m)

5. szakasz, szeptember 2., szerda: Miskolc-Gyöngyös-Kékestető, 188 km (3259 m)

 

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?