TÜZELŐÁLLÁS

„Ezek az emberek csalók” – botrányt okoztak a pénzéhes sztárklubok

Sorra bírálják az európai sztárklubok által alakított labdarúgó Szuperligát. Szégyent és kapzsiságot emlegetnek.
  • Szerző: Ripost

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) és az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) bírálata mellett kontinensszerte heves ellenreakciókat váltott ki a 12 élklub által hétfő virradóra bejelentett Európai Szuperliga (ESL) létrehozása.

A szurkolók többsége ellenzi a Szuperligát

A szurkolók többsége ellenzi a Szuperligát
Fotó: AFP

A 80-szoros angol válogatott Gary Lineker, valamint Sir Alex Ferguson, a Manchester United korábbi legendás vezetőedzője kritizálta a Szuperliga ötletét, Gary Neville, az MU 85-szörös válogatott védője pedig egyenesen „szégyennek” nevezte a Manchester United és a Liverpool csatlakozását.

„Ez színtiszta kapzsiság, ezek az emberek csalók. Az MU, a Liverpool, a Chelsea és a Manchester City tulajdonosainak semmi keresnivalójuk nincs az angol labdarúgásban.”

Orbán Viktor magyar miniszterelnök üdvözölte az UEFA, a labdarúgás európai szervezetének azon álláspontját, amely határozottan kiáll az Európai Szuperliga létrehozására irányuló törekvések ellen, és hitet tesz a sportág európai szintű egysége és a szolidaritás elve mellett.

Jakob Jensen, a dán szövetség elnöke szerint az ESL létrehozása több szempontból is rossz ötlet.

„Többek között azért, mert a labdarúgás egy álom. Semmire sem szolgál, ha létrehoznak egy zárt ligát, amelyben az egyetlen cél, hogy a benne lévő klubok pénzt keressenek” – mondta.

„Nyilvánvaló, hogy az ESL kártékony hatással van mind az angol, mind pedig az európai futballra, és támadja minden versenysport alapelvét, a nyílt versengést” – közölte az angol szövetség. A Premier League a reakciójában azt emelte ki, hogy az ESL lerombolja a szurkolóknak azt az álmát, hogy csapatuk a csúcsra érjen és a legjobbak ellen léphessen pályára.

Az ESL létrehozásában résztvevő klubok között szereplő Tottenham Hotspur és Arsenal szurkolói csoportjai szintén elítélték a tervezett bajnokságot. A Spurs drukkerei szerint „kapzsiság és önös érdek” vezérli az alapítókat, közleményükben jelezték, a Liverpool, a Manchester United, a Manchester City, az Arsenal és a Chelsea szimpatizánsaival közösen teljes mértékben ellenzik a Szuperligát.

A Szuperligát hat angol – Manchester United, Arsenal, Liverpool, Tottenham Hotspur, Chelsea, Manchester City -, három olasz – Juventus, AC Milan, Internazionale – és három spanyol sztárklub – Real Madrid, FC Barcelona, Atlético Madrid – hozta létre, elsőszámú vezetője pedig Florentino Perez, a Real Madrid elnöke lett.

A közlemény szerint a bajnokságot a lehető leghamarabb elindítják.

Mindeközben döntés született a BL reformjáról is. Eszerint a jelenlegi 32 helyett 36 gárda szerepel majd a kontinens legrangosabb klubsorozatában, a négycsapatos csoportokat pedig egy nagy tabella váltja fel, így a jelenlegi hat helyett tíz találkozót játszik majd minden résztvevő különböző ellenfelekkel. Az első nyolc automatikusan a nyolcaddöntőbe jut, a 9-24. helyezettekre pedig rájátszás vár a 16 közé kerülésért.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?