TÜZELŐÁLLÁS

Áll a bál a németeknél, hamis néven játszik a futballsztár?

Óriási átverésre derült fény? Francia lapértesülés szerint a Stuttgart csatára nem az, akinek mondja magát.
  • Szerző: vav

A német másodosztályú labdarúgó-bajnokság legdrágább igazolásáról robbantott ki botrányt a L'Équipe. A francia lap szerint a VfB Stuttgart 8 millió euróért (2,6 milliárd forint) szerződtetett, 20 éves kongói csatára, Silas Wamangituka valójában egészen más, mint akinek kiadja magát: igazából 21 éves, és Silas Mvumpa Katompa a neve.

A 20 éves Wamangituka igazából 21 éves Katompa?
Fotó: Getty Images

A Svábok csúcsigazolása augusztusban a francia másodvonalbeli Paris FC-től érkezett.

Egy évvel korábban az alacsonyabb osztályú Olympique Alés-től szerződött Párizsba, az előélete viszont nagyon homályos. A L'Équipe szerint egy kongói klub (Football Club MK) elnöke, Max Mokey Nza-Ngi tavaly ősszel e-mailben finoman megzsarolta a Paris FC-t: a levél szerint „javaslatot tett” a megegyezésre korábbi játékosa, Silas Mvumpa Katompa „csalárd átigazolása” ügyében.

Az afrikai klubvezető a hallgatásáért cserébe állítólag 10 százalékot kért Wamangituka továbbértékesítése esetén. Szerinte ugyanis Wamangituka nem más, mint Katompa, aki 2015-ben a játékosa volt.

A Bild jelentése alapján Katompa kongói ifjúsági válogatott volt, de két éve „eltűnt a radarról”. A születési dátuma pedig pontosan egy évvel korábbi, mint az akkoriban a semmiből előkerült Wamangitukáé.

A L'Équipe kérdésére a kongói válogatott szövetségi kapitánya, Christian Nsengi-Biembe így válaszolt arra, hogy miért nem hívta még be a Stuttgart légiósát:

„Szívesen behívnám, de nem tehetem. Van egy adminisztratív probléma, gond az útlevelével. Sok mindent hallottunk, többek között azt is, hogy politikai menedékjogot kért. De azt is, hogy nem stimmel az identitása. Kivárunk. Egy azonban biztos: egy bizonyos Silas Wamangitukáról itt még sohasem volt szó.”

Az is gyanús, hogy a L'Équipe megtudta: a stuttgarti szerződése előtt több francia klub is indoklás nélkül elállt a támadó átigazolásától.

És ezeket olvastad már?