TÜZELŐÁLLÁS

Bukjuk-e a kvótát Dombvári doppingbotránya miatt?

Teljes a zûrzavar a férfi kajakosok körében azt követően, hogy megbukott a Honvéd versenyzője.
címkék:
  • Szerző: Sz. Zs.

Három versenyszámban, egyesben, párosban és a négyesben is kvalifikálta magát a riói olimpiára Dombvári Bence. Kiemelkedő teljesítményével azonban most alaposan összekuszálta a szálakat, hiszen doppingvétsége miatt – a tavaly drogteszten egyszer már megbukó kajakos – számára borítékolhatóan elúszott az olimpia. A nagy kérdés jelen pillanatban az, elbukja-e a magyar olimpiai csapat Dombvári kvótáját, ha a B-teszt is pozitív eredménnyel zárul? Sajnos mindkettőre igen jó az esély...

 

Nos, az ötkarikás játékokra szóló kvalifikáció a kajak-kenuban a hajót és a nemzetet illeti meg, nem pedig versenyzőt. Vagyis

nincs akadálya annak, hogy másvalaki induljon egy adott versenyszámban, mint aki a kvótát kiharcolta.

Ráadásul egyazon versenyző csupán egy, úgynevezett versenyzői kvótát szerezhet, hiába kaparintja meg az indulásra jogosító helyezést például egyesben és párosban is.

Storcz Botond szövetségi kapitány nemrég úgy döntött, nem járul hozzá Dombvári riói triplázásához, azaz nem engedi meg, hogy a Honvéd kajakosa az egyesben rajthoz álljon. Emiatt viszont új válogatót kellett kiírnia a négyesek számára.

Dombvári újabb botránya tehát jókora zavart okozhat a férfi kajakosok berkeiben, de riói kvótavesztéssel szerencsére nem jár.

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?