TÜZELŐÁLLÁS

Hertha-botrány: tekintélyes német lapban keltek Petry Zsolt védelmére

A Welt kommentárja szerint a klub túlreagálta a történteket, és ennek rossz üzenete van. Újabb adalék a Hertha-botrány kapcsán.
  • Szerző: Ripost

„A Herthának meg kellett volna elégednie a bocsánatkéréssel” – ezzel a címmel közölt kommentárt Petry Zsolt keddi kirúgásáról az egyik legnagyobb német napilap. A Hertha-botrány háttere: a labdarúgó Bundesligában szereplő berlini klubot hat éve szolgáló magyar kapusedzőt (korábbi 38-szoros válogatott kapusunkat) azért menesztették, mert a Magyar Nemzetnek nyilatkozva „a Hertha értékrendjével ellentétes” véleményének adott hangot. Bírálta Gulácsi Pétert, amiért állást foglalt a szivárványcsaládok ügyében, és keresztényként szót emelt az uniós bevándorláspolitika ellen.

Petry kirúgásának rossz üzenete van a Welt szerint

Petry kirúgásának rossz üzenete van a Welt szerint
Fotó: Twitter/herthabsc

„Túlreagálás, ami mindenkinek azt üzeni, hogy már nem mondhatja el a véleményét”

- olvasható a Die Welt cikkében, amely szerint Petry megfogalmazása „tekinthető riasztónak vagy hibásnak, de ettől még tény”: sok európai országban aggasztják az embereket a más kultúrkörökből tömegesen érkező bevándorlók, Ferenc pápa szerint pedig katolikus pap nem áldhatja meg azonos neműek élettársi kapcsolatát vagy a melegházasságot.

A Hertha-botrány kommentárja arra is emlékeztet, hogy Angela Merkel kancellár és pártja pár éve még ellenezte a homoszexuális párok örökbefogadási jogát (álláspontjukban 12 év után, csak 2017-ben következett be fordulat).

„Tehát sem a pápa, sem Merkel nem lehetett volna Hertha-tag?”

- teszi fel a költői kérdést a szerző, aki hangsúlyozza: a klub ügyvezetője, Carsten Schmidt szerint Petry sohasem viselkedett homofóbként vagy idegengyűlölőként, így a nyilatkozata utáni bocsánatkérésével lezártnak kellett volna tekinteni az ügyet.

„Így azonban fennáll a veszélye, hogy igazuk van azoknak, akik szerint a többségnek számára nemkívánatos véleménye miatt ma bárki elveszítheti a munkáját”

- zárul a kommentár.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?