TÜZELŐÁLLÁS

Kötelező a győzelem, bátor üzenetet kapott Marco Rossi

Portugália és Franciaország után újabb sztárcsapat lép fel Budapesten. Csütörtökön az Európa-bajnoki ezüstérmes Angliát fogadja a magyar válogatott a Puskás Arénában labdarúgó világbajnoki-selejtezőn.

Emlékezetes nyara volt a magyar válogatottnak, amely annak ellenére sikert aratott az Európa-bajnokságon, hogy nem jutott tovább a csoportjából. A portugálok, a franciák és a németek elleni meccseket évekig fogjuk emlegetni, maradandó élményt okoztak. Szeptember 2-án jöhet az újabb megmérettetés, hiszen tétmeccsen, vb-selejtezőn az Eb-ezüstérmes Angliát fogadjuk.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Nagy Antal szerint szükség lesz egy meglepetésre a továbbjutáshoz (Fotó: Bors/Bánkúti Sándor)

Bravúr kell

A magyar válogatott 35 éve szerepelt legutóbb világbajnokságon. Akkor, az 1986-os mexikói vb-n Nagy Antal volt a csapatkapitány, és a korábbi 32-szeres válogatott labdarúgó a Metropolnak elárulta, ha ismét a vb-szereplés a cél, akkor nyernünk kell Anglia ellen.

„A mostani angol válogatott erőnlétben ugyanolyan kiváló, mint a mi időnkben, viszont azóta a finomságokban is fejlődött„ – fogalmazott a 64 éves egykori középpályás. Óriásit léptek előre, ezért borzasztóan nehéz meccsre számítok. A magyar csapat jól szerepelt az Eb-n, ezért most azt mondom, kötelező a győzelem Anglia ellen. Ha ugyanis továbbjutással számolunk, akkor legalább egy bravúrsikerre szüksége lesz a válogatottnak. És miért ne lehetne ez Budapesten, Anglia ellen?”

Szomorú apropó

Nagy Antal Anglia ellen szerepelt harmadszor a magyar válogatottban. 1983. október 12-én csereként lépett pályára azon a budapesti Eb-selejtezőn, ahol 3-0-ra kikaptunk. Szomorú apropó, a meccs angol hőse, Paul Mariner közel két hónapja hunyt el.

„Nagyon kedveltem őt, emlékszem, hatalmas lövése volt” – mesélte a játékosként négyszeres magyar bajnok korábbi futballista. Az 1983-as budapesti meccset például Mariner döntötte el, hiszen duplázott ellenünk. Számomra azért volt nagy esemény az a mérkőzés, mert négy év után újra bekerültem a válogatottba, és azt követően, 1988-ig folyamatosan szerepeltem. Az utolsó válogatott-meccsemen, Észak-Írország ellen gólpasszt adtam Vincze Pilunak, azzal nyertünk 1-0-ra.”

Rossi nem csak a jelenről beszélt, a múltba és a jövőbe is tekintett a Ripost kérésére

Rossi újabb nehéz feladat előtt (Fotó: Szabolcs László / Ripost)

Rég nyertünk Budapesten

A magyar válogatott legutóbb 61 éve győzött Anglia ellen Budapesten. Akkor, 1960. május 22-én, a 19 éves Albert Flórián duplájával 2:0-ra nyertünk a Népstadionban, ahol 90 ezer néző látta a barátságos mérkőzést. Két évvel később, az 1962-es chilei vb-n is sikerrel jártunk, Rancaguában Tichy Lajos és Albert Flórián góljaival 2:1-re nyertünk. Azóta négy vereség a magyar mérleg a tétmeccseken, az 1982-es vb- és az 1984-es Eb-selejtezőkön is oda-vissza, Budapesten és Londonban is vereséget szenvedtünk.

Világbajnoki-selejtező

Magyarország-Anglia

Budapest, Puskás Aréna

csütörtök, 20.45, tv: M4 Sport

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?