TÜZELŐÁLLÁS

Nem hiszed el, mit tett vadászat közben Csank János

Ma nyílik a vadászati világkiállítás, Csank János korábbi labdarúgó-szövetségi kapitány is beszélt a szenvedélyéről.
címkék:
  • Szerző: sk

Mivel édesapja szlovák területre is gyakran átjárogatott vadászni, a vele tartó fia, a magyar fociválogatott korábbi szövetségi kapitánya, Csank János hamar megkedvelte a természetet. Első fegyvere egy légpuska volt, amit eleinte saját erővel képtelen volt felhúzni, de egy épületfal segítségével ezt is megoldotta. Hatodikos volt, amikor feljárogatott már éjszaka kedvenc hegyére. A Borsnak bevallotta, bizony félt, de aztán fokozatosan megjött a mersze, amihez persze hozzásegítette elmaradhatatlan légpuskája.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Óvta az állatokat

Suli előtt és utána kószált a környéken, kis noteszébe feljegyezte, hogy a madárfészkekben hány tojást látott, így fokozatosan ismerkedett az állatvilággal. Társait arra figyelmeztette, még verébre se vadásszanak, ha annak kis fiókái vannak. Aki ezt az íratlan szabályt megszegte, kapott egy pár fülest Janitól.

Egész életemben rajongtam a természetért – vallotta be futballválogatottunk 74 éves exkapitánya. – Olykor annyira azonosultam vele, hogy az éji órán hosszú ideig elüldögélve egy farakáson még egy cickány is átkúszott a testemen, nem ijedt meg tőlem. Aki ismer, tudja, a pálya mellett a kezemben mindig ott volt a jegyzetfüzet, amelybe a találkozóval kapcsolatos észrevételeimet írtam fel. Ugyanígy vadászatra is vittem hasonlót magammal, mert ha a lesen ültem, akkor rengeteg jó taktikai elem jutott az eszembe.”

Az első puska

Első vadászpuskáját 1993-ban vásárolta meg Vácott, természetesen a hozzá szükséges engedélyeket is beszerezte. Bár nincs állandó területre vadászengedélye, ezért inkább meghívásoknak tesz eleget, és örömmel megy hajtásra is.

Azokat az embereket nem kedvelem, akik csakis azért lövöldöznek, hogy a fegyverrel felsőbbrendűségüket hangsúlyozzák – emeli ki Csank. – Jómagam mindig célirányosan megyek a vadra. A szó nemes értelmében vadászok, nem mészárolok, az állat ugyanis tiszteletre méltó.”

Elárulta, őzre, szarvasbikára elvétve megy, inkább vaddisznóra és vadkacsára, mert ezek a kedvencei.

Szarvast azért elejtettem, viszont gyötör a bűntudat, ha csak megsebzem az állatot. Ez esetben utána megyek még a sűrűbe is, hogy pontot tegyek a szenvedésére – fogalmazott Csank, aki kiemelte: a vadászat veszélyes üzem, különösen, ha vaddisznót akarunk elejteni. – A támadó koca harap, addig marcangolja az embert, ameddig teheti, és egyáltalán nem hajlandó visszavonulni. A kan az agyarával okoz súlyos sebet.”

A korábbi szövetségi kapitány hozzátette: a világkiállítást remek ötletnek tartja, arra alighanem kilátogat, elvégre ott sok érdekességet lehet látni, és kaphat pár tanácsot profi vadászoktól is.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?