TÜZELŐÁLLÁS

Vidi-Fradi botrány: kipakolt bíróügyben az MLSZ-elnök Csányi Sándor

A konkrét meccsről és általában a játékvezetés helyzetéről is beszélt a focivezér. Nem valami szívderítő a helyzet.
  • Szerző: vav

Évértékelő interjút adott Csányi Sándor a Nemzeti Sportnak. A Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke ebben alapvetően jónak nevezte futballunk 2018-as évét (a Vidi kupamenetelésével, a korosztályos válogatottak szereplésével, a stadionépítésekkel és a sportdiplomáciai sikerekkel), a válogatottat is jó kezekben látja Marco Rossinál - csak a játékvezetés helyzetét látja kissé borúsan.

A múlt vasárnapi, MOL Vidi-FTC bajnoki szuperrangadó megtorlatlan durvaságait, illetve a túl enyhe bírói ítéleteket firtató kérdésre Csányi így válaszolt:

"Jó iramú, végig izgalmas mérkőzés volt, ám

mindkét oldalon előfordultak olyan durva jelenetek, amelyeket nem szívesen lát az ember a futballpályán.

De a játékvezetésről szólva általánosságban: szerintem nem rosszabb itthon a bíráskodás, mint más jelentős európai bajnokságokban. Két esetben azonban indokolt súlyos szankciókkal sújtani a vétkes játékosokat, a szándékos, sérülést okozó durvaságra és a színészkedésre gondolok.

Nem elég vonzó egyébként a játékvezetői pálya, s miután hétezer-ötszázról mintegy tizenötezerre nőtt az MLSZ versenyrendszerében szereplő csapatok száma az elmúlt években, nehéz ugyanilyen ütemben növelni a játékvezetők számát országosan,

főleg, hogy sok helyen rendszeres, durva verbális és fizikai támadások érik őket, ami nem teszi vonzóbbá ezt a nehéz pályát, és a juttatások emelése sem oldja meg a helyzetet. Ezért most csökkentettük a bírói tanfolyamok tandíját is."

Az MLSZ-elnök a világszerte terjedő videobíró-rendszerrel kapcsolatban elmondta: idehaza is évek óta vizsgálják a rendkívül költséges alkalmazása lehetőségeit. Várhatóan ez is része lesz a szövetség 2020 és 2025 közötti ötéves intézkedési tervének.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?