Létrehozva: 2020.07.27.

Nem is tudják a férfiak, hogy atombombán ülnek: döbbenetes ok miatt válnak el a feleségek

Van a házasságnak egy szakasza, amelyik különösen veszélyes válás szempontjából. Nem a közmondásos hetedik évre gondolunk, hanem egy sokkal kevésbé közismert korszakra. Vajon miért adják be sokan pont ilyenkor a válópert?

Szerző Horváth Gabi

Sok kapcsolat nem éli túl azt a hullámzást, amit a kamasz gyerek nevelése hoz – ahogy a gyerekek születése is megviseli a házasságokat. Ám míg a gyerekek születése körüli házassági krízisekre általában felkészítik a szülőket, a kamaszkor buktatóiról senki nem beszél.

Fotó: Pixabay.com

Amíg pici a gyerek, az olyan nézeteltérések, mint hogy válogathat-e a kicsi, vagy mikor kell lefeküdnie aludni, viszonylag könnyen megoldhatók. Nehezebb a helyzet, amikor olyan kemény témákról lesz hirtelen szó, mint a bulizás, a szex, a továbbtanulás, vagy a dohányzás és az alkohol. Ráadásul ilyenkor már a gyerek is aktívan részt vesz a vitában, és nyilvánvalóan az engedékenyebb szülő oldalára áll. A szigorúbb szülő pedig hamar a „rossz zsaru” szerepében találhatja magát.

Nem tudjuk egyértelműen, mi a jó

Ráadásul a világ minden eddiginél bizonytalanabb: senki nem tudhatja, hogy vajon akkor tesz-e jót, ha szigorúra fogja, vagy ha inkább kicsit elengedi a gyeplőt? Vagyis több a stressz. A mai szülők generációja ráadásul azt érzi, hogy míg tőle annak idején megkövetelték a tiszteletet az idősebbek, ő már nem kapja meg ezt a mostani tizenévesektől.

Fotó: Pixabay.com

Magukra maradt szülők

Ez pedig olyan feszültségeket teremthet a családban, amelynek a szülők házassága sem minden esetben tud ellenállni. Különösen akkor, ha a szülők nevelési elvei nem egyeznek. Az intim perceket is nehezebb megélni akkor, amikor a gyerekek már nem alszanak el este nyolckor, hanem hajnalig videójátékoznak a szomszéd szobában.

Sokszor az anya az, aki magára vállalja a határok megszabásának terhét a többi láthatatlan munkával együtt. Az engedékeny apa pedig a „jó fej szülő” szerepét játszhatja, miközben a gyerekei az összes kamaszkori lázadásukat az anyukára zúdítják.

Sok anya elviselhetetlennek tartja ezeket a terheket. Miután évekre kiesett a munkából, és gondoskodott a családról, most hirtelen ő lesz a túl szigorú szülő. A mumus, akit lehet utálni, akár. Ha nem kap a férjétől támogatást, nem csoda, ha elárulva érzi magát, és az egész házasságát megkérdőjelezi. Ugyanakkor a férfiak egy része is azt gondolja, hogy magára marad a saját tizenéves gyerekével vívott mindennapos csatákban.

Persze ez nem azt jelenti, hogy a kamasz gyereket kell bűnbakká tenni, ha tönkremegy a házasság. A felnőtteknek kell felnőtt módon kezelniük a problémákat. De vajon hogyan is?

Fotó: Pixabay.com

Vegyétek észre a presztízsharcot

Mikor használjátok fel a kamasszal vívott csatát arra, hogy a saját apró presztízsharcaitokat megvívjátok? Meddig szól a vita a gyerek érdekéről, és mikortól arról, hogy ki a főnök a családban? Ha sikerül ezt átgondolni és adott esetben megelőzni, majd a saját érzéseidről beszélve a partnereddel is megvitatni, már sokat tettetek a család egységének megóvásáért.

Emlékezz a saját kamaszkorodra!

Érdemes elgondolkodnod azon, hogy milyen volt kamaszként a kapcsolatod a szüleiddel, és hogyan hatott ez a mostani, szülői viselkedésedre. Miért tud a gyereked egy-egy cselekedete azonnal kiborítani?

Egy extra ötlet

Néha próbáld a telefonoddal felvenni a veszekedést, majd hallgasd vissza magadat – komoly tanulságokat hozhat!

Nektek is van életetek!

Ha úgy érzed, hogy sem magadra, sem a párodra nem jut időd, gondold át, hol teremthetnétek magatoknak néhány nyugodt órát. Ha a folytonos taposómalom felőrli az életeteket, nem csoda, ha a gyerekkel és egymással is türelmetlenebbek vagytok.

Kérj időt!

Amikor nagyon kikelnél magadból, kérj időt, hogy átgondolhasd a helyzetet. A pároddal akkor egyeztess a kérdésről, amikor már lehiggadtál, és akkor se minősíts, hanem inkább a saját érzéseidről beszélj.

Szerző Horváth Gabi

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezt követeli Zelenszkij az ukrán sportolóktól

origo.hu

Újabb drámai részleteket árult el kapcsolatukról Marics Peti új barátnője

metropol.hu

Hatalmas lyukat találtak a Földön, a mérete még a kutatókat is meglepte

hirtv.hu

Nekiment Magyar Péternek a Momentum, amiért elveszi a szavazóit + videó

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

hirtv.hu

Sorra állnak be Magyar Péter mögé a jobbik jelenlegi és ex politikusai

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

mindmegette.hu

Sokkot kaptak a Lidl dolgozói, amikor meglátták, mi van a banánoskartonban

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

ripost.hu

Patai Anna végre elárulta születendő kisbabája nevét

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

SZEX & MÁS

Miért lépünk félre? Kiderült az igazság, nem a rossz kapcsolat a felelős érte

SZEX & MÁS

"Én voltam a nászajándék – esküvőjén édeshármasoztam a legjobb barátommal"

SZEX & MÁS

Sokkal nagyobb az esélye, hogy más gyerekét neveled tudtodon kívül, mint hinnéd!

SZEX & MÁS

A busz mellett szexelt a buszsofőr: kilesték őket

SZEX & MÁS

Szerelmi teszt: harcos amazon vagy a kapcsolatodban? Most kiderül!

SZEX & MÁS

"Nem vagyok aranyásó" - 60 éves férfit vitt ágyba a 25 éves nő

SZEX & MÁS

Kilyukadt Júlia melle a sok simogatástól