ÉLETMÓDI

4 óriási tévhit a nyitott kapcsolatban élőkről

A nyitott házasságról a monogámoknak a gátlástalan szex jut eszébe. Így cáfolják ők a mítoszokat!
  • Szerző: S.M.

Mi jut eszedbe először, ha azt hallod: nyitott házasság? Egy monogám kapcsolat, ahol időnként feltűnik a hálószobában egy sztárvendég? Vagy egy borzasztó kusza kapcsolati háló, ahol mindenki mindenkivel? Vagy éppen három vagy négy együtt élő felnőtt egy rakás gyerekkel egy háztartásban? 

A nyitott kapcsolatok rendkívül sokfélék lehetnek, ám van néhány közös vonásuk: a bennük élők őszinték egymással és önmagukkal is - általában sokkal jobban, mint azt a hagyományos kapcsolatokban láthatjuk. Persze - talán éppen ettől - nem valók mindenkinek. 

1. Tévhit: Folyton megcsalják egymást

 

A kulcs itt a megegyezés: ha a pár egyetért abban, hogy néha élnek mással is szexuális életet, méghozzá a másik beleegyezésével, az éppen ettől nem számít megcsalásnak. A határok minden esetben máshol húzódnak: vannak, akik csak az egyszeri alkalmakat engedik meg maguknak, de vannak, akik be is mutatják a harmadik személyt a házastársuknak. A lényeg, hogy a szabályokat közösen alakították ki és a határokat nem lépik át. 

2. Tévhit: Mindannyian swingereznek

Természetesen vannak, akik a társas szexet (is) kedvelik, de sokan ódzkodnak tőle, mert érzelmi kapcsolat nélkül nem érdekli őket a szex házasságon kívül sem. 

3. Tévhit: Azért csinálják, mert igazából homo- vagy biszexuálisok  

Ez a mítosz azért alakulhatott ki, mert általában a homoszexualitást azonosítják azzal, hogy az embernek több partnere is lehet egyszerre. Pedig ez messze nincs így: a heteroszexuálisok ugyanúgy csinálhatják rengeteg emberrel, míg a homoszexuálisok között is vannak, akik megrögzött monogám kapcsolatban élnek. 

4. Tévhit: Sokkal nagyobb esélyük van összeszedni valami nemi bajt 

Végülis érthető, hogy miért gondolják ezt róluk, de a statisztikák mást mutatnak: akik sunyiban lépnek félre, azok sokkal kevésbé használnak óvszert a légyottok alkalmával, mert félnek attól, hogy a párjuk megtalálja a gumit a zsebükben. Míg a nyitott kapcsolatot gyakorlók sokkal nyíltabban beszélnek a biztonságos szexről és nemcsak védekeznek, hanem szűrésekre is sokkal gyakrabban járnak, így a nemi úton terjedő betegségekre kevesebb az esélyük, mint várnánk. 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Így lesz olyan a töltött káposzta, mint a nagyié
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?