ÉLETMÓDI

Erre készülj, ha nyitott házasságot szeretnél!

A lényeg nem a legális félrelépés. Elmondjuk a buktatókat!
  • Szerző: S.M.

Egy erős nyitott házasság őszinte, átlátható és szigorú, mindkét fél által elfogadott szabályokon nyugszik. Lehet más szexuális partnered, de kell egy erősebb szempont, ami miatt mindig visszatérsz a házastársadhoz. 

Kell, hogy legyen valami, ami újra és újra hazavonz 

 - magyarázta Greg Cason szexuálterapeuta a Huffington Post-nak. 

A szakértők összeszedték a legfontosabb tanácsokat, ha azt szeretnéd, hogy tényleg működjön a dolog! 

1. Nagyon erős kapcsolat kell hozzá!

Rosszul indultok neki, ha egy megromlott házasságot próbáltok ezzel menteni. 

Egy nyitott házasság a legbiztosabb módja annak, hogy egy megromlott kapcsolat végét jelentse. Ne csináljátok, ha valami kétely merül fel bennetek a házasságotokkal kapcsolatban! Ez nem orvosság, hanem kaland. 

2. Beszéljétek át az összes fenntartásokat!

Ezt a döntést nem lehet könnyen kezelni: a legkisebb lépést sem lehet megtenni az úton anélkül, hogy bármelyikőtökben is kérdés maradna. Brutálisan őszintének kell lennetek: miért és hogyan képzelitek el a jövőt. 

3. Kérdezd meg magadtól: hogy fogod viselni, ha a hitvesed éppen mással van? 

Le kell játszanod magadban a forgatókönyvet, hogy a férjednek/feleségednek éppen mással van viszonya - vagy éppen több emberrel, mint neked. 

A nőknek általában több alkalma adódik egy házasságon kívüli kapcsolatra, mint a férfiaknak - a férjnek fel kell rá készülnie, hogy a felesége másokkal is együtt lesz és ezt ráadásul reakció nélkül kell tudni hagynia! Hiszen éppen ez benne a lényeg. 

4. Készülj fel arra, hogy a párod megvétózza az ötletet. 

Mielőtt bedobod a nagy kérdést, gondold végig, hogy hogyan reagálhat majd a párod. Teljesen reális lehetőség, hogy már a gondolat is mélyen megsérti: azt szűri le belőle, hogy ő nem elég neked. Fogalmazd meg, hogy hogyan fogod meggyőzni arról: 

A tiéd vagyok és te az enyém. Te vagy nekem a legfontosabb és nem arról van szó, hogy nem tudsz nekem eleget nyújtani, csak kíváncsi vagyok. 

5. Ne próbáld kicsalogatni belőle az igent! 

Nem szabad addig belekezdeni, amíg a két fél nem egyformán lelkesedik az ötletért. Ha valaki úgy érzi, hogy manipulálták vagy belekényszerítették ebbe a helyzetbe, annak biztosan nem lesz jó vége. 

Ha nagyon fontos neked, kérjétek ki egy olyan házassági tanácsadó véleményét, aki jártas a témában. Ha feltárjátok, hogy miért fontos valakinek a monogámia és ennek mi a határai, az a legjobb kezdet egy boldog nyitott házasság felé! 

6. Már a legelején fektessétek le az alapszabályokat! 

A már meggyőződtetek arról, hogy tényleg mindketten ezt akarjátok, akkor muszáj tisztáznotok néhány kérdést.

Egyesével is szabad vagy csak párokat kerestek? Milyen szexuális aktus férhet bele a harmadikkal? Hosszabb kapcsolatot is ér létesíteni vagy csak egy-egy éjszakáról lesz majd szó? A városon, sőt, ismeretségi körön belülről is érkezhet az új szerető vagy legyen olyan messze, hogy soha ne futhassatok véletlenül össze? 
Ez mind-mind olyan kérdés, amit ha nem tisztáztok előre, hatalmas konfliktusokhoz vezethetnek. 

7. Döntsétek el előre, hogy elmondjátok-e a családnak és a barátaitoknak, hogy nyitott házasságban éltek

Számtalanszor fog előfordulni, hogy magyarázatra szoruló helyzetbe kerültök. Mit mondasz az anyósodnak, amikor elruccansz egy hétvégére valaki mással? Hogy magyarázod meg a férjed haverjának, aki látott valaki mással valahol?  A titkolózás okozta stressz a kapcsolatotok végét is jelentheti! 

8.  Tegyétek fel a kérdést: mi lesz veletek egy év múlva? 

Lehet, hogy az egyikőtök az gondolja, lesz egy-két felhőtlen, mással töltött hétvégétek, míg a másikótoknak simán belefér, hogy akár néhány hónapra is belép a kapcsolatotokba egy harmadik személy. Ha ezt előre tisztázzátok, nem akkor kell majd kezelni az esetlegesen kirobbant botrányt. 

9. Mindent mindig mondjatok ki! 

Egy nyitott kapcsolatban létkérdés a kommunikáció: mindig hangot kell adnotok az esetleges szorongásaitoknak, féltékenységnek, haragnak. Ezeket mind meg lehet oldani, de ha dédelgeted a sérelmeidet, az a biztos végét jelenti a házasságnak! 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A tökéletes habcsók titka
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?