FÜLES

Egy kerti WC miatt bukott milliókat Szilágyi István özvegye

Bár ma már hihetetlennek tűnik, de a Szilágyi házaspár egykor igencsak jómódúnak számított. Olyannyira, hogy be is kerültek egy „elit klubba”, amelynek tagjai meghívást kaptak az apró dunai szigetre, amit még ma is a gazdagok szigeteként emlegetnek a környékbeliek. A Ripost megtalálta a mesés környezetben lévő Szilágyi-telket…
  • Szerző: Buster

Néhány nappal ezelőtt Szilágyi István özvegye megemlítette lapunk munkatársának, hogy férjének volt egy különleges telke a Duna fő ágában Szigetmonostor és Dunakeszi között található aprócska szigeten.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Markovics Gábor

A Szürkő-sziget múltja igencsak kacifántos, ahogyan az is, ahogyan többek között Szilágyi István is kapott rajta egy parcellát. Dr. Petrik Béla szabómester 1956-ban vásárolta meg a szigetet a szovjet hadseregtől, akik korábban tank-összeszerelő üzemet működtettek a területen.

Fotó: Markovics Gábor / Ripost

A kora Robin Hoodjaként is emlegetett furcsa figura sok évig remeteként élt itt, majd 1965-től kezdve a környéken máig is rendszeres áradások miatt magas lábakon álló víkendházakat kezdett építeni a szigetre, amit ötven „eszmei hányadra” osztott és azokat a terület rendben tartásáért cserébe kiadta használatra az általa válogatott „rendes embereknek”. Ők kivétel nélkül a jobb módban élők közül kerültek ki. Köztük volt Szilágyi István is, aki családjával rendszeresen töltötte a nyarakat Szürkőn.

Fotó: Markovics Gábor / Ripost

A bejutott a szigetre, ahol alig néhány bérlő tartózkodott, de egyikük, aki jól ismerte a Szilágyi családot, megmutatta nekünk, melyik területről is beszélt Joli néni. A férfi ráadásul mindjárt milliós ajánlatot is tett a telekre, ám a által megkeresett ügyvéd, a helyi önkormányzat jogi képviselője nem szolgált jó hírekkel.

„Szilágyi István valóban rendelkezett bérleti joggal a szigeten, de itt különleges jogviszonyok vannak, hiszen kormányrendelet szabályozza, hogy minden magyarországi sziget az állam tulajdona. Ennél fogva a bérleti jog nem örökölhető, csak abban az esetben, ha a területen áll bármilyen felépítmény. Mivel a művész úr telkén egykor álló kabinszerű épület már évek óta összedőlt, így a terület visszaszállt az államra, vagyis nem értékesíthető a bérleti jog” - mondta lapunknak dr. Horváth P. András, akitől azt is megkérdeztük ezután, hogy ha például egy kerti WC állna még a 100 négyzetméteres telken, Joli néni a hagyatéki tárgyalás után értékesíthette volna azt, vagyis könnyebbé tehette volna az életét.

Hogy mit mondott Joli néni és a telekszomszéd, elolvashatod a napilap hétfői számában!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?