Létrehozva: 2020.09.10.

Elfújta a szél: Minden idők egyik legsikeresebb filmje csütörtök este az M5 műsorán

Egy igazi közönségkedvenc filmet tűz műsorára a közmédia: a legendás Elfújta a szél című amerikai romantikus drámát szeptember 10-én, csütörtökön este 21 órától láthatják a nézők az M5 kulturális csatornán.

Szerző Ripost

„Örömmel jelentem be, hogy egy igazi klasszikussal bővül az M5 műsorkínálata: csütörtökön este 21 órától vetítjük csatornánkon az Elfújta a szél című sikerfilmet, amely nézők millióit hódította meg világszerte. Az amerikai romantikus dráma 1939-es megjelenése óta a televíziós vetítések révén mai napig az egyik legismertebb és legnépszerűbb filmes alkotás” – mondta Bán János.

Az M5 csatornaigazgatója hozzátette: nemcsak történelmi szempontból izgalmas a cselekménye, de lebilincselően mesél emberi sorsokról, háborúról, szerelemről és újrakezdésről.

Az Elfújta a szél a filmtörténet egyik ikonikus műve, mely Margaret Mitchell azonos című Pulitzer-díjas regényéből készült. Az amerikai polgárháború idején játszódó történet egy georgiai ültetvényes lányának, Scarlett O’Hara-nak a viharos szerelmi életét dolgozza fel. A legendás filmet 1939-ben mutatták be olyan sztárszereplőkkel, mint Clark Gable, Vivien Leigh, Leslie Howard vagy Olivia de Havilland. Az Elfújta a szél összesen 13 Oscar-díj jelölést kapott, amiből nyolcat meg is nyert.

A megkapó alkotás sikere több mint nyolc évtized után sem halványult. A polgárháborús dráma annak idején 4 millió dollárba került, de már néhány hónappal a bemutatót követően 10 millió dollárt hozott az alkotóknak, és – az inflációval kiigazítva – a mai napig első helyen szerepel a legtöbb bevételt termelő filmek listáján. Van néhány film, amely szinte az elkészülése pillanatában legendává vált. Sőt, már azelőtt is. Az egyik ilyen leghíresebb alkotás az Elfújta a szél.

A film alapjául szolgáló regény a fiatal atlantai újságírónő, Margaret Mitchell első és egyetlen műve. Máig próbálják megfejteni a titkát, hogyan lett ez a valóságot meghamisító, az amerikai Dél életéről idillikus képet festő regény a Biblia után a világ második legolvasottabb könyve. Az Oscar-díjakkal elhalmozott film csak tovább növelte nimbuszát. Hollywood apait-anyait beleadott, nézők száz- és százmilliói könnyezték tele zsebkendőjüket az elkényeztetett és indulatos, büszke és elbűvölő Scarlett O'Hara története láttán.

Minden idők egyik legnagyobb könyvsikere Scarlett O'Hara és Rhett Butler XIX. századi szerelmének krónikája. Érzelmes bestseller, melynek hátterét az amerikai polgárháború, Észak és Dél összecsapása adja. Középpontjában az elkényeztetett, gazdag ültetvényes lány, Scarlett áll. A történet ismert. A sorozatos tragédiák ellenére Scarlett nem roppan össze, hanem megmenti az ősi családi fészket.

Kilenc évig dolgozott a könyvén Margaret Mitchell, amely 1936 májusában jelent meg. Már az első nap mind az ötvenezer példány elkelt belőle. Az írónő egy évvel később elnyerte a Pulitzer-díjat. Ám a rangos kitüntetésnél is jobban örült annak, amikor művét „a szerelem újtestamentumának” nevezték. Az elsöprő siker önfeledt zsivajába azonban felhangok is keveredtek. Volt, aki szerint nem is ő írta a regényt, a történészek pedig az egyoldalú szemléletét kifogásolták.

Ahhoz, hogy az Elfújta a szél a mítoszok rangjára emelkedjen, a filmváltozat is kellett. Mert talán mondani sem kell, Hollywood gyorsan lecsapott a könyvre. A filmváltozat elkészítését óriási hírverés előzte meg. A legnagyobb sztárok vetélkedtek a szerepekért. Rhett Butler esetében könnyű volt a választás. Mindenki egyetértett abban, hogy a szerepet szinte Clark Gable-ra szabták. Az addig főleg kalandfilmekben mutatott nyers férfiassága, és a szája szegletében bujkáló jellegzetes mosoly hamar meghódította a női szíveket. Sármjának egyetlen nő sem tudott ellenállni. Az Elfújta a szélnek köszönhetően Hollywood első számú szívtiprója lett.

Scarlett szerepét meglepetésre az alig ismert angol színésznő, Vivien Leigh kapta meg. A kemény akaratú, céltudatos fiatal művész elszánt harcot folyatatott azért, hogy ő kapja meg a szerepet. Hogy mindez megvalósult, az már szinte meseszámba ment. Végül a próbafelvétel meggyőzte a producert arról, hogy csakis ő játszhatja el Scarlett-et. „Az a Scarlett volt, akit Margaret Mitchell megálmodott” – mondta róla David O. Selznick producer. Döntése telitalálatnak bizonyult. Szerep és színésznő találkozásának nagyszerű pillanata volt ez. A filmtörténet egyik leghíresebb alakítása. Varázslatos játékával nagymértékben hozzájárult, hogy a film minden idők egyik legnagyobb kasszasikere lett.

Az Elfújta a szél című filmet nyolcvanegy esztendeje, 1939-ban mutatták be Atlantában. Scarlett történetét azóta több mint másfél milliárd ember látta. Feledhetetlen hőseit szerte a világon ismerik. Az Oscar-díjkiosztáson is tarolt, nyolc aranyozott szobrocskát nyert. Többek között a legjobb film, rendező (Victor Fleming), színésznő (Vivien Leigh) és női mellékszereplő (Hattie MacDonald) díját kapta meg. A film egészen a hetvenes évekig vezette a bevételi listát, csak ekkor sikerült leköröznie olyan moziknak, mint A keresztapa, A cápa és a Csillagok háborúja. A Bosszúállók:

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elképesztő dolog derült ki Ukrajnáról, erre nem gondolt senki

origo.hu

Hatalmas öröm érte a súlyos beteg Katalin hercegnét

borsonline.hu

„Azt hittem, másnapos vagyok” – Viszketés jelezte, hogy rákos lett a fiatal férfi

vg.hu

Széll Tamás helyett új séfet igazolt a Lidl

metropol.hu

Szoboszlai edzője mindenkit átvert? Kiszivárgott Klopp titkos terve

hirtv.hu

Kuleba bevitte a kegyelemdöfést az elmenekült hadköteles férfiaknak + videó

origo.hu

Az operatőrét agyonlövő Alec Baldwin rátámadt egy nőre, aki gyilkosnak nevezte - videó

mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

ripost.hu

Azt hitték, hogy csak lusta a tesi órákon, kiderült, hogy rákos a magyar lány

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

SZTÁR

90 milliós luxusautót vett Gáspár Laci

SZTÁR

Elképesztő fotók! Undorító, félelmetes állatokkal fotózták a TV2 sztárjait - galéria

SZTÁR

Anne Hathaway: Üzemanyagként tekintettem az alkoholra

SZTÁR

Szente Vajk: Magyarul vallok szerelmet

SZTÁR

Így van most a magyar együttes kórházba került sztárja

SZTÁR

Összeszorul a szív, így néz ki húsvét után Berki Krisztián sírja - fotó

SZTÁR

Zokogva omlott össze a Next Top Model Hungary versenyzője

SZTÁR

Hoppá! Összejött az Exatlon két sztárja?