HŰHA

Extrém választás: Templomba költözött a magyar zenész

Varnus Xaver megtalálta álmai otthonát az óceán partján, így elhagyta Torontót. Ráadásul nem akármilyen épületre esett a választása...
  • Szerző: Buster

Varnus Xaver évek óta élt Kanada egyik legnagyobb városában, Torontóban, ahová azután költözött, hogy az ott élő fiának, Nicknek megszületett első gyermeke. A világhírű orgonavirtuóz a jelek szerint megunta a nagyvárosi nyüzsgő életet, hiszen megvásárolt egy az Atlanti-óceán partján álló elhagyatott templomot, ahová a hétvégén be is költözött.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Varnus Xaver / Facebook

Xaver akkor kezdett el ingatlant keresni, amikor márciusban Torontóban is tetőzött a koronavírus-világjárvány, ami hosszú hónapokra a négy fal közé szorította őt is. Xaver azonnal beleszeretett az 1985-ben épült templomba, így alig 20 millió forintnak megfelelő kanadai dollárért meg is vásárolta azt. Az orgonaművész közösségi oldalán osztotta meg a jó hírt.

„E képen egy 16 tonnás kamiont vezetek. (Fiatalságomban, amikor egyszer egy hónapig szabad voltam, önmagam mulattatására megszereztem a jogosítványt ilyen hatalmas járművekre is.) A világjárvány miatt nem találtunk költöztetőcéget. Merthogy ismét költöztem. Megvásároltam és így megóvtam a pusztulástól egy roppant különleges, 19. században épült, ám elnéptelenedett kanadai templomot az Atlanti-óceán partján” – írta a költözésről és a templomról készült képek alá Xaver, aki nem pusztán élni szeretne a festői környezetben álló épületben, de szeretné, ha a jövőben a környék kulturális életét is fellendíthetné.

„Októberben építenek bele egy hatalmas és csodálatos sípos Casavant orgonát, amelynek mérete a Művészetek Palotája orgonájának közel harmada lesz. A jövőben itt fogok élni, és Isten segítségével ide hívom majd koncertezni a világ kiváló muzsikusait. Isten szavának háza mostantól Isten zenéjének házaként élhet tovább” – írta terveiről a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével kitüntetett zenész, aki egyúttal megköszönte követőinek, hogy a legnagyobb zenemegosztó portálon immáron elérte a 20 milliós nézettséget.

Ezer szálon kötődik Kanadához

Varnus Xaver igazi világpolgár, aki a világ számos pontján otthon érezheti magát. Az orgonista éveken át élt Párizsban, ahol a Notre-Dame orgonistájától tanult, majd Kanadába utazott, ahol 1984-ben kapta meg az állampolgárságot. A 90-es években végül hazaköltözött Magyarországra, ahonnan néhány éve tette át a székhelyét először a Németországi Lipcsébe, majd onnan utazott ismét Kanadába, ahol a jelek szerint végleg letelepedett.

 

És ezeket olvastad már?