SZTÁRDZSÚSZ

Rohamra készül Fridi miatt a nyíregyházi könyvtár

A rajongók már szervezkednek, így félő, hogy kezelhetetlenné válik majd a tömeg. A könyvtár komoly kéréssel fordult a rajongókhoz.
  • Szerző: Buster

A nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár vezetősége nem is sejtette, milyen feladat elé állíthatja őket az a meghirdetett esemény, melyen a tervek szerint személyesen is megjelenik majd a legendás tévés, Friderikusz Sándor. Ahogy a hír eljutott Fridi több mint 5000 főt számláló rajongói csoportjába, azonnal megindult a szervezkedés, hiszen egy személyes találkozás lehetősége rengeteg fanatikus számára felér egy karácsonyi ajándékkal. A tévés évek óta elbújva él, szinte remeteként. Csupán nagy ritkán tűnik fel kisebb művészeti árveréseken, ahol rendre baseballsapkát és napszemüveget visel, hogy elrejtőzzön a kíváncsi szemek elől.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Friderikusz Sándor
Fotó: Ripost

A kommentelők között többen aggodalmukat fejezték ki, hogy esetleg be sem férnek majd a könyvtár nagytermébe. Akadnak olyanok is köztük, akik azt tervezik, hogy az ünnepélyes átadó hajnalán tábort vernek majd a bejárat előtt, hogy biztosan ott lehessenek majd, amikor kedvencük hivatalosan is átadja majd a könyveket, amik egyébként már hetekkel ezelőtt megérkeztek az intézménybe. A várható tömeg egyébként a jelen helyzetben felveti a közegészségügyi kockázat lehetőségét.

A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár.
MTVA Fotó: Váli Miklós

Igaz, hogy a városi könyvtár nagyterme is „csupán” 120 fő befogadására alkalmas, de így is számolniuk kell azzal, hogy az épület előtt is összeverődhet egy kritikus tömeg, ami melegágya lehet a koronavírusnak.

Lapunk megkereste az intézmény vezetőjét, aki bár mindent megtesz majd annak érdekében, hogy ne alakuljon ki akkora tömeg, amit a könyvtár biztonsági személyzete nem tud kezelni, mégis aggódik.

„Nagyon nagy szeretettel várjuk az érdeklődőket az eseményre, de azt tudni kell, hogy a könyvtár befogadóképessége erősen limitált. Százhúsz embernél többet nem tudunk beengedni a nagyterembe és a járványhelyzetre való tekintettel most sem tudunk kivételt tenni. Nem szeretnénk koronavírus-gócponttá válni, ezért arra kérünk minden érdeklődőt, hogy fegyelmezetten érkezzen és fogadja el, ha esetleg kiszorul az eseményről” – mondta lapunknak Tomasovszki Anita, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár igazgatója.

Friderikusz Sándor rajongói egyébként amolyan zarándokútnak tekintik a tervezett utazást. A csoport tagjai már annak is utánajártak, hogy idoljuk hova járt óvodába, de meglátogatják majd azokat a törzshelyeket is, ahol Fridi előszeretettel töltötte az idejét ifjú éveiben. Többen már szállást is foglaltak, hogy legyen idejük szó szerint kedvencük „lábnyomában járni”.

Sokat köszönhet szülővárosának

Bár Friderikusz Sándornak nem volt könnyű útja a sikerig, mégis mondhatjuk, hogy karrierje alapjait Nyíregyházán fektette le. 14 éves korában került gyerekriporterként a Magyar Rádió nyíregyházi stúdiójába. Két évvel később már a 168 óra oknyomozó riportereként feszegetett kényes témákat. Ebben olyannyira sikeres volt, hogy botrányt kavaró riportjai miatt 1986-ban kitiltották a Magyar Rádió területéről. Ezután próbálkozott meg egy a nevét viselő színpadi talk show-val, amivel az országot járta, bár többnyire Nyíregyházán lépett többszázas közönsége elé vendégeivel, mígnem a helyi pártbizottság nyomására két év után beszüntették a műsorát. Ekkor már közelgett a rendszerváltás, ami végül meghozta számára az abszolút sikert, hiszen elindulhatott a legendás Friderikusz Show, ami esetenként 6 millió embert ültetett le a képernyők elé.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?